Puigdemont napustio Barcelonu i otišao u Belgiju

Belgijski odvjetnik Paul Bekaert potvrdio je da se smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont nalazi u Belgiji i da je njegov klijent. 

Ipak nije htio potvrditi radi li s Puigdemontom na traženju azila, prenosi Reuters.

“Mogu potvrditi da me Carles Puigdemont imenovao pravnim predstavnikom, te da je trenutno u Belgiji. Njegov sam advokat u slučaju da me bude trebao. U ovom trenutku nema posebnih dokumenata koje pripremam za njega”, rekao je Bekaert putem telefona. 

Advokat Bekaert djeluje na području općine Tielt u zapadnoj Belgiji, a ruski mediji prenose da je ranije zastupao interese baskijske grupe ETA. Navodno je specijalist za ljudska prava i pomagao je pripadnicima ETA-e da dobiju azil u Belgiji.

I Puigdemontov kabinet potvrdio je da je, sad već bivši, katalonski čelnik otišao u Belgiju.

Puigdemontova stranka ranije je objavila da će izići na vanredne izbore u Kataloniji, koje je za dva mjeseca sazvala Vlada Španije i premijer Mariano Rajoy.

Vlada Španije u subotu je preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom time što je, aktivirajući član 155. Ustava, razriješila dužnosti katalonsku vladu te sazvala izbore za 21. prosinca.

Azil ako dokažu da žrtve teškog progona

No, belgijski povjerenik za izbjeglice Dirk Van den Bulcke je rekao kako bi Puigdemont i još pet katalonskih ministara, koji su navodno također napustili Barcelonu i došli u Belgiju, mogli dobiti politički azil “samo u slučaju ako dokažu da su žrtve teškog progona” i da im prijeti “ozbiljna opasnost”.

“To je, ipak, malo vjerojatno jer je riječ o državljanima Španjolske koja je članica Europske unije”, rekao je Van den Bulcke.

Po njegovim riječima, Puigdemont i ministri bi “morali dokazati i da ne postoji nikakva mogućnost da budu zaštićeni u svojoj zemlji”.

Objasnio je da je “ustaljeno uobičajena pretpostavka da ne postoji mogućnost da državljanin jedne države EU dobije azil u drugoj državi Unije, osim u teoriji i u krajnje izuzetnim, veoma posebnim okolnostima”.

Belgija je jedna od rijetkih članica EU koje omogućavaju da azil zatraže građani neke druge zemlje Unije, a dosad je to bio slučaj s nekim Romima iz Slovačke i Rumunjske, ali oni azil nisu dobili, prenosi Beta.

Navodno bi Puigdemont, po riječima njegovih bliskih suradnika, mogao formirati “katalonsku vladu u egzilu”. 

Optužnica za dizanje pobune

Prethodno je španski državni tužilac Jose Manuel Maza potvrdio da će biti podignuta optužnica za pobunu i poticanje na pobunu protiv čelnika Katalonije zbog pokušaja odvajanja te regije od Španije, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, optužnice će biti podignute protiv smijenjenog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika Oriola Junquerasa i drugih koji su, kako se navodi, izazvali institucionalnu krizu.

Navodi se da je Maza zatražio i podizanje optužnica zbog zloupotrebe fondova, a ranije je zatražio od sudije da pozove na svjedočenje secesionističke čelnike.

Puigdemont nije prisustvovao sastanku

Katalonski parlament otkazao je sjednicu nakon što je Vlada Španije preuzela potpunu kontrolu nad tom regijom, rekao je izvor iz parlamenta.

Time je potvrdio da je regionalno zakonodavstvo prihvatilo naredbu Madrida za raspuštanje, javlja Reuters.

Agencija dodaje da smijenjeni katalonski čelnik Puigdemont nije prisustvovao sastanku svoje stranke PDeCat, a, kako se kasnije ispostavilo, napustio je državu i otišao u Belgiju. 

Sam Puigdemont jutros je na Instagram postavio fotografiju dvorišta zgrade katalonske vlade u Barceloni.

Kako prenosi AP, uz tu fotografiju na društvenoj mreži stavio je i komentar na katalonskom “Dobro jutro” i smješka, što je, ocjenjuje agencija, mnoge ostavilo u nedoumici nalazi li se on u zgradi vlade, koju je premijer Španije prethodno raspustio.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Mariana Rajoya da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije