Puigdemont: Neću raspisati izbore, nemam dovoljno garancija

Studenti okupljeni na trgu ispred sjedišta Puigdemontove stranke (EPA)

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont odbacio je danas opciju raspisivanja prijevremenih regionalnih izbora, jer “nije dobio dovoljno garancija” od centralne vlade Španije da će taj potez zaustaviti uvođenje direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.

“Nemam garancije da danas opravdam raspisivanje parlamentarnih izbora”, rekao je Puigdemont u obraćanju iz sjedišta regionalne vlade, napomenuvši da je razmatrao mogućnost raspisivanja izbora, ali da tu opciju ipak isključuje, prenosi španski list El Pais.

Puigdemont je kazao da je sada na katalonskom parlamentu da učini dalje korake kad je riječ o provođenju mandata za otcjepljenje od Španije poslije referenduma o nezavisnosti koji je održan 1. oktobra, navodi Reuters.

Rekao je i da će regionalni parlament sada odlučiti o tome kako će odgovoriti na plan španskih vlasti o preuzimanju kontrole nad Katalonijom, javlja AP.

“Razočarani smo jer vidimo da se nekima postavljaju zahtjevi i na njih se vrši pritisak da preuzmu odgovornost, dok je drugima dopušteno da budu potpuno neodgovorni”, istakao je Puigdemont.

On je naveo da je “primjena Člana 155 Ustava, koji će Senat odobriti, zloupotreba koja je izvan zakona”, dodavši da je na katalonskom parlamentu da odluči šta raditi sa primjenom tog člana, prenosi El Pais.

“Moramo ostati posvećeni miru… Samo na taj način možemo na kraju odnijeti prevagu”, zaključio je Puigdemont, dodavši da u tom cilju razmatra sve opcije koje ima na raspolaganju.

On je prethodno odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

Studenti okupljeni na trgu ispred sjedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sjedišta Puigdemontove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Puigdemontove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnijela su ostavke.

Vlada Španije traži prijevremene izbore

Vlada Španije spremna je obustaviti primjenu mjera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji ukoliko katalonski lider Carles Puigdemont raspiše prijevremene regionalne izbore, javio je u četvrtak španski list La Vanguardia, pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Mariana Rajoya, prenosi Reuters.

Stranka Republikanska ljevica Katalonije zaprijetila je ranije u četvrtak da će napustiti regionalnu Vladu ukoliko njen predsjednik Puigdemont raspiše prijevremene izbore, javio je Reuters, pozivajući se na izvor iz ove partije.

Agencija navodi da se očekuje da će Puigdemont raspisati prijevremene regionalne izbore, čime bi mogao “razbiti” zastoj u odnosima Vlade u Madridu i katalonskih vlasti koje teže odvajanju od Španije.

“Raspisivanje izbora nije opravdano. To je očigledno odricanje od mandata koji mu je povjeren [na referendumu o nezavisnosti] 1. oktobra, a da zauzvrat ne dobija ništa”, kazao je ovaj izvor iz ERK-a.

Pozivi na proteste

Španski list La Pais prenosi da je i nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo, stranka koja je takođe partner u Vladi na čijem je čelu Puigdemont, kritizirala njegovu “nelojalnost” u vezi s najavljenim raspisivanjem izbora.

Navodi se da je KUP pozvao ljude da dođu na protest ispred sjedišta Vlade Katalonije.

Dnevnik navodi da “u teoriji” i dalje ostaje da će sjednica katalonskog Parlamenta biti održana u 17:00 sati, pošto poslanici nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje da je otkazana.

Puigdemont je odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti Parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

Studenti okupljeni na trgu ispred sjedišta njegove stranke, koji se protive izborima, jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sjedišta Puigdemontove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora, dvojica funkcionera Puigdemontove Katalonske evropske demokratske partije podnijela su ostavke.

Odgođeno obraćanje

Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomjereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano.

Španski list La Vanguardia, koji se štampa i na katalonskom jeziku, prikazao je nekoliko stotina ljudi, mahom studenata, sa zastavama Katalonije okupljenih ispred zgrade u kojoj se trebao obratiti Puigdemont.

Dnevnik La Pais je prenio da su oni uzvikivali “Glasali smo, primijeni rezultat” i “Vlado, izdajnici, nećemo oprostiti, niti zaboraviti”.

Ovaj dnevnik je javio da su demonstranti Puigdemontovom zamjeniku Jordi Baigetu, dok je napuštao sjedište partije, vikali “izdajniče” i “sramota”, a ostavku su, zbog neslaganja s planiranim raspisivanjem izbora, uputili Jordi Cuminal, zamjenik šefa pokreta Gunts Pel Si, kojem pripada PDEKat.

Katalonska Vlada je saopćila da će Puigdemont dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje.

Katalonski lider istakao je da će kriza katalonske nezavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizira planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

“Plan španske Vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji”, naveo je Puigdemont u pismu španskom Senatu, koji se priprema u četvrtak razmatrati primjenu Člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija.

Pozivanje na španski Ustav

Puigdemont je rekao da bi to bila uvreda za španski Ustav i da bi mjere prekršile “princip političke autonomije” španskih regiona.

Katalonski lider je dodao da španski Ustav ne daje bjanko vlast centralnoj Vladi.

U 17:00 sati bit će održana sjednica katalonskog Parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli izglasati unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Vlada u Madridu u subotu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne Vlade Katalonije, koje podrazumijevaju razrješenje katalonske Vlade i preuzimanje kontrole nad Parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska Vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi koraka ka ukidanju autonomnije.

Rajoy je rekao da je bilo neizbježno da španska Vlada primijeni Član 155 Ustava iako to nije željela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora odobriti Senat – Gornji dom španskog Parlamenta – prije nego što odluka stupi na snagu.

Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak, 27. oktobra.

Razrješenje katalonske Vlade

Jedna od mjera tiče se razrješenja katalonske Vlade.

Vlada u Madridu traži smjenu Puigdemonta, potpredsjednika katalonske Vlade i svih ministara.

Njihova mjesta će zamijeniti “organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namjerom”.

Rajoy ima ovlaštenja da raspusti katalonski Parlament i raspiše prijevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Katalonski Parlament će nastaviti vršiti predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će odrediti Senat španskog Parlamenta, “kako bi se garantiralo poštovanje odredbe španskog Ustava”.

Predsjednica katalonskog Parlamenta ne može predložiti kandidata za predsjednika katalonske vlade, niti održati raspravu i glasanje o njegovom izboru.

U regionalnom Parlamentu se, također, ne mogu usvojiti “inicijative suprotne španskom Ustavu i statusu Katalonije”.

Ako se, ipak, to dogodi, španska Vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

Izvor: Agencije