Puigdemont: Želim natrag, ja sam predsjednik Vlade Katalonije

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont kaže da bi njegov povratak bio dobra vijest za Španjolsku (Reuters)

Smijenjeni katalonski lider Carles Puigdemont pozvao je u subotu španjolsku Vladu da mu dopusti da se vrati u Španjolsku kako bi prisustvovao prvoj sjednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsjednik Katalonije.

Separatističke stranke osvojile su tijesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvjesno hoće li Puigdemont i ostali privedeni čelnici moći prisustvovati sjednicama parlamenta.

“Želim se vratiti u Kataloniju što prije. Htio bih se vratiti odmah. Bila bi to dobra vijest za Španjolsku”, rekao je Puigdemont u intervjuu za agenciju Reuters, kako prenosi Tanjug.

Puigdemont: Ako Španjolska ima prijedlog, treba saslušati

Upitan hoće li se vratiti na vrijeme za prvu sjednicu parlamenta koja se treba održati najkasnije 23. siječnja, on je rekao da bi to bilo “prirodno”.

“Ako mi se ne dozvoli da položim zakletvu kao premijer, to bi bila velika nenormalnost za španjolski demokratski sustav”, rekao je Puigdemont.

“Ja sam predsjednik regionalne vlade i ja ću ostati predsjednik ako španjolska država poštuje rezultate glasovanja”, rekao je on.

Puigdemont, koji poziva španjolsku Vladu na dijalog radi rješenja tenzija između Barcelone i Madrida, rekao je da je spreman saslušati svaku ponudu premijera Mariana Rajoya, čak iako je to manje od neovisnosti.

“Ako španjolska država ima prijedlog za Kataloniju, trebamo saslušati”, rekao je Puigdemont navodeći da želi dijalog jednakih.

Tri stranke za neovisnost zajedno su na izborima osvojile sedamdeset mjesta u regionalnom parlamentu, što je dva mjesta više od proste većine u parlamentu sa 135 zastupnika.

Izborni rezultati udarac za Rajoya

Taj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španjolskoj, koja se prije dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednja četiri desetljeća, nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana neovisnost.

Stranka bivšeg čelnika Carlesa Puigdemonta, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mjesta, republikanska ljevica ERC 32, a antikapitalistička stranka CUP četiri.

Stranka Ciudadanos (Građani), koja je protiv neovisnosti Katalonije, dobila je 37 mjesta, čime je osvojila najveći pojedinačni broj glasova.

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španjolskog premijera Mariana Rajoya, koji je smijenio katalonsku vladu i raspisao izvanredne izbore nadajući se da će separatisti ostati izvan vlasti.

Izvor: Agencije