Puigdemontu rok do sutra da se izjasni o nezavisnosti

Puigdemont je ove sedmice u Parlamentu rekao kako Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primjene tog proglašenja zbog pregovora sa Madridom (AP)

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont ima rok do ponedjeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom dvosmislenog govora koji je održao u regionalnom Parlamentu ranije ove sedmice, prenose agencije.

Centralne španske vlasti dale su Puigdemontu rok do sutra da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili ne.

On je ranije ove sedmice u Parlamentu rekao kako Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primjene tog proglašenja na nekoliko sedmica kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom Vladom.

Katalonska separatistička grupa Assemblea Nacional Catalana (ANC) pozvala je Puigdemonta da ignorira upozorenja centralne Vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši kako dalja suspenzija proglašenja „nema smisla“.

Utjecajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopćenju, pozvala katalonskog predsjednika da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, prenosi AP.

Upozorenje iz Madrida

Isti apel Puigdemontu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje ljevičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala katalonskog predsjednika da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, također, navela kako bi Puigdemont trebao ignorira upozorenje španske Vlade, da „odmrzne“ proces otcjepljenja i definitivno proglasi nezavisnost.

Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsjednik i predsjednik ljevičarske Republikanske partije Oriol Junqueras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcjepljenju od Španije prijete da podijele pristalice nezavisnosti.

On je rekao kako moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria izjavila je kako katalonski lider Puigdemont mora odgovoriti „da“ ili „ne“ na zahtjev koji su mu je postavio Madrid – da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala kako je na njemu da izbjegne vanredne mjere.

„To je jednostavno da ili ne. U Puigdemontovim je rukama da izbjegne vanredne mjere centralne Vlade i ispravi društvenu podjelu“, rekla je ona.

Izvor: Agencije