Pukovnik austrijske vojske 30 godina špijunirao za Rusiju

Sebastian Kurz i Mario Kunasek potvrdili su da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu (EPA)

Jedan, u međuvremenu penzionisani pukovnik austrijske vojske, tokom aktivnog službovanja, špijunirao je 30 godina za Rusiju, otkrile su austrijske vlasti, zahvaljujući informacijama dobijenim od jedne strane obaveštajne službe.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su u petak da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu, nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe.

Kurz je, na vanredno zakazanoj konferenciji za novinare, osudio delovanje Rusije i poručio da tako nešto nije u redu.

On je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin treba lično da razjasni ovu stvar.

Beč ne povlači ambasadora iz Moskve

“Tako nešto se ne radi, i to važi za sve nacije”, naglasio je on.

Kurz je najavio da će ambsador Rusije u Austriji biti pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova te negirao tvrdnje da saradnja austrijskih sa međunarodnim obaveštajnim službama ne funkcioniše.

“Na osnovu otkrivanja ove afere, može se videti da smo odlično umreženi”, naglasio je on.

Kako je prenela agencija Tass, austrijski kancelar rekao je i da “Beč ne planira da povuče ambasadora iz Rusije”.

“Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje I koliko je važna dobro funkcionišuća bezbednosna mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom. Nadležna služba će sa tim u vezi izraditi analizu, sa posebnim osvrtom na sajber-odbranu”, rekao je ministar odbrane Kunasek.

Lavrov neprijatno iznenađen

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je “neprijatno iznenađen” zato što od zvaničnog Beča nije dobio zahtev za objašnjenje situacije sa penzionisanim austrijskim pukovnikom koji je optužen da je špijunirao za Moskvu.

“Ovo je bilo neprijatno iznenađenje za mene. Do sada je bio običaj da svaka država koja sumnja u dela druge države zatraži objašnjenje u skladu sa pravilima međunarodne komunikacije. Nažalost, u poslednje vreme, naše zapadne kolege ne koriste tradicionalne metode i bonton, već megafonsku diplomatiju. Optužuju nas javno, a onda zahtevaju javna objašnjenja o slučajevima o kojima ne znamo ništa”, rekao je Lavrov, prenosi ruska agencija TASS.

Kako kaže, neopodno je pratiti pravila koja su oblikovala međunarodnu komunikaciju i kaže da će austrijski ambasador u Moskvi biti pozvan na razgovor.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine, tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je “kasirao” 300.000 evra, tvrdi bečki dnevnik Kronen Zeitung.

Moskvu zanimali borbeni avioni

Moskvu su, pre svega, interesovale informacije o borbenim avionima Eurofighter.

Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske.

Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom “Jurij”.

Naloge za “dodatni posao” dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom, ili ih je direktno, preko satelitske komunikacije, prosleđivao Rusima.

Interesovanje Rusije za austrijskom vojskom bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage.

Spriječeno uništavanje informacija

Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu.

Neposredno pred otkrivanje, pukovnik je slao i izveštaje o situaciji migracije u Austriji te sastavljao detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile.

Njemu sada preti maksimalna kazna od dve godine zatvora, zbog podrške vojnoj obaveštajnoj službi jedne strane države.

Izvor: Agencije