Oglasi

Pukovnik Castro: Španija nije Jugoslavija

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia je saopćio da je secesija nelegalna i smrtonosna.
Stotine hiljada Katalonca je prije dvije sedmice pozvalo na otcjepljenje od ostatka ŠpanijeAFP/ Getty - Arhiva

Španski pukovnik Francisco Alaman Castro izjavio je da nema šanse da Katalonija dobije nezavisnost, ističući da Španija nije ni Jugoslavija ni Belgija.

"Nezavisnost Katalonije? Preko mene mrtvog. Španija nije Jugoslavija ili Belgija. Čak i ako lav spava, ne provocirajte ga, jer će pokazati svirepost dokazanu vjekovima unazad", rekao je Castro, objavio je u ponedjeljak britanski list Daily Telegraph.

Prije dvije sedmice, više stotina hiljada Katalonaca preplavilo je ulice Barcelone, a mnogi od njih pozvali su na otcjepljenje od ostatka Španije i na ekonomsku nezavisnost. Katalonska Vlada zatražila je od Brisela odgovor da li može postati članica EU-a kao nezavisna regija.

Secesija nelegalna

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia je saopćio da je secesija "nelegalna i smrtonosna".

Madrid navodi da katalonska kampanja dolazi u najgore vrijeme za Španiju, koja provodi strogu štednju da bi snizila javni deficit u vrijeme recesije, dok je stopa nezaposlenosti dostigla gotovo 25 posto.

Španske regije dobile su značajan nivo autonomije, uključujući odgovornost za zdravstvo i obrazovanje, poslije smrti generala Francisca Franca 1975, koji je centralizirao vlast u Madridu.

Izvor: Agencije