Pula: Intervenisao gradonačelnik – otkazan koncert srbijanskog folk-pjevača

Nakon razgovora gradonačelnika hrvatskog grada Pule Borisa Miletića s organizatorima otkazan je nastup srpskog folk-pjevača Bore Drljače, koji je u organizaciji Zajednice Srba u Istri trebao nastupiti 13. siječnja u okviru proslave dočeka pravoslavne Nove godine u pulskom Domu hrvatskih branitelja, priopćeno je u petak iz Ureda pulskog gradonačelnika.

“Grad Pula se ograđuje od nastupa glazbenog izvođača Bore Drljače, čiji se koncert u organizaciji Zajednice Srba u Istri trebao održati 13. siječnja u sklopu proslave dočeka Pravoslavne Nove godine”, priopćeno je u petak iz Ureda gradonačelnika Borisa Miletića. 

Gradonačelnik kontaktirao sa Zajednicom Srba u Istri

Iako je organizator najavljene manifestacije neovisna organizacija, odnosno Zajednica Srba u Istri, a Dom hrvatskih branitelja, u kojemu će se proslava održati, nije u ingerenciji Grada Pule već Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pulski gradonačelnik Boris Miletić kontaktirao je s predsjednikom Zajednice Srba u Istri Miomirom Jeremićem, koji je odustao od nastupa navedenog izvođača, stoji u priopćenju, kako prenosi Hina.

Bora Drljača, kako pišu hrvatski mediji, javnosti je poznat po srpskom nacionalizmu, a, kako navode neki mediji, u nekim je pjesmama ranije pjevao o hrvatskim borcima kao “ustašama”, a u vrijeme rata pjesmom slavio Radovana Karadžića, Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, branio popa Momčila Đujića i slično.

“Grad Pula, poznat u cijeloj Hrvatskoj, ali i širom Europe i svijeta, kao grad liberalnih vrijednosti i uspješne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo. U skladu s time ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Bore Drljače, koji u svojim pjesmama i izjavama iznosi stavove neprimjerene europskim vrijednostima tolerancije i međusobnog poštovanja te uvažavanja stradanja civila i branitelja u Domovinskom ratu”, stoji u priopćenju za javnost pulskog gradonačelnika.

“Kratko i jasno: taj lik Drljača neće nastupiti za doček pravoslavne Nove godine. Točka”, napisao je na svojem Facebook-profilu gradonačelnik Pule.

Organizator: ‘Ne znam što je pjevao prije’

Slobodna Dalmacija u četvrtak je pisala o Drljačinom nastupu u Puli. U tekstu, među ostalim, kažu kako su nazvali broj za informacije naveden na plakatu te im se javio muškarac koji im se nije predstavio, ali je potvrdio da je organizator koncerta i pravoslavne Nove godine u Domu hrvatskih branitelja.

Na upit novinara zna li da je Drljača pjevao pjesme u slavu osoba poput Radovana Karadžića muškarac im je odgovorio da ne zna što je Drljača pjevao prije, ali da je već nastupao kod njih ranije i da nitko nije radio probleme.

Muškarac je također zamolio novinara da ne piše o tome, a kad mu je odgovoreno da će tekst biti napisan, novinaru je poručio da ga napiše velikim slovima i spustio slušalicu, kako navodi Slobodna Dalmacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije