Pupovac: HOS-ovu ploču premjestili pored partizanske kosturnice

Na maškarama, održanim tokom vikenda nedaleko Splita, simbolično je spaljena lutka s Pupovčevim likom (Pixsell)

Saborski zastupnik i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac komentirao je skidanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, rekavši kako je “dobro što više nije u Jasenovcu”, ali mu je zasmetalo njezino premještanje na novu lokaciju u Novsku.

“Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara od mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana u jesen 1992. godine, a u kojoj je bilo najmanje 650 ljudskih ostataka”, upozorio je Pupovac u izjavi za N1.

“O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska – Jasenovac u logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi – Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa. Daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta”, dodao je.

Na upit je li zadovoljan skidanjem ploče i njezinim prebacivanjem u Novsku, odgovorio je kako to “nije prihvatljivo rješenje”.

Reakcija SDSS-a

“Predsjedništvo stranke sastalo se jutros i dobio sam ovlast da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča razmješta na drugo stratiše koje je kao niz drugih 1991. uništeno”, rekao je Pupovac.

Na pitanje hoće li i dalje davati potporu Vladi Andreja Plenkovića, nije dao decidiran dogovor.

“Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima u kojima je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji na kojoj se javno slavi ‘Za dom spremni’. Mi toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, a sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu”, najavio je Pupovac.

Spomen ploča jedanaestorici HOS-ovaca s pozdravom “Za dom spremni” skinuta je u Jasenovcu i premještena u Novsku.

Izvor: Agencije