Pupovac: Najgrublje ometano odavanje počasti stradalim Srbima

Ometanje sjećanja na srpske žrtve se ponavljalo u ratovima 1941-1945. i 1991-1995, kazao je Pupovac (Al Jazeera)

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac poručio je da je nemali broj slučajeva u kojima su u posljednjih  20 godina Srbi u Hrvatskoj bili ometani ili sprečavani da se sjećaju stradanja svojih sunarodnika.

Pupovac je u otvorenom pismu o događajima do kojih je došlo neposredno prije i za vrijeme komemorativnog okupljanja u Glini u nedjelju, 30. jula, ispred Spomen-doma koji od 1995. godine nosi naziv Hrvatski dom, poručio da se to ometanje ponavljalo u ratovima 1941-1945. i 1991-1995.

“Glinsko je stradanje pravoslavnih Srba, u prvim mjesecima vlasti ustaškog pokreta Ante Pavelića, bilo najmasovnije zato što je u njemu u dva krvava pohoda što hladnim što vatrenim oružjem ubijeno ne manje od njih 1.400”, naveo je Pupovac u pismu dostavljenom Tanjugu.

Poručuje da za njega “nema žrtava koje su samo njegove ili samo naše”.

“Žrtve glinskih Hrvata, kao i žrtve drugih Hrvata, koji su nedužno stradali od Srba 1991. i 1992. godine za mene su također moje ili naše žrtve. I volio bih da ih mogu zajedno sa glinskim Srbima komemorirati kad ih komemoriraju njihova rodbina, prijatelji i poštovaoci njihova stradanja”, naveo je Pupovac.

Najgrublje ometanje

Pupovac je u pismu naveo i da taj stid, osim povrijeđenost, koje je osjetio ovog 30. jula na komemoraciji u Glini, a koja je bila ometana i onemogućavana, prisilio ga je da napiše ovo pismo.

Kao što je, kako kaže, naveo ovo nije bio prvi put, ali je nesumnjivo bio najgrublji vid ometanja onemogućavanja.

Uz neprestane glasne proteste, upadice i pjesmu grupe od desetak hrvatskih veterana, u Glini je u nedjelju navečer održana komemoracija za gotovo 1.200 ubijenih Srba, koje je ustaški režim likvidirao potkraj jula i početkom augusta 1941. na širem glinskom području.

Komemoracija u povodu 76. godišnjice tog događaja, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, uz stotinjak prisutnih, održana je ispred Hrvatskog doma, na mjestu bivše crkve Presvete Bogorodice, gdje je 29. jula 1941. godine okupljeno i ubijeno nekoliko stotina Srba.

Izvor: Agencije