Oglasi

Pupovac o usvajanju Zakona o braniteljima: Bili smo nemoćni

Srpski zastupnici nisu amandmanski djelovali na Zakon o braniteljima zbog atmosfere u Saboru nakon presude šestorki.
Zbog okolnosti koje su nastale haškom presudom SDSS nije amandmanski djelovaoArhiva

Srpski zastupnici nisu uložili amandman na sporni Zakon o pravima hrvatskih branitelja zbog atmosfere koja je vladala u Saboru nakon izricanja haške presude generalima iz tzv. Herceg-Bosne i samoubistva Slobodana Praljka, izjavio je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Pupovac za današnju Politiku kaže da razumije što javnost u Srbiji nije blagonaklono prihvatila to što su tri srpska zastupnika bila suzdržana prilikom donošenja zakona, u kojem je Srbija označena kao agresor na Hrvatsku uz pomoć oružane pobune dijela "srpskog pučanstva", ali kaže da bi volio da razumiju položaj njegove stranke u Hrvatskoj.

On objašnjava da se nisu odlučili uložiti amandman na zakon, za koji su prije dva mjeseca jasno rekli da je neprihvatljiv, prije svega zbog atmosfere koja je vladala u Saboru nakon izricanja haške presude generalima iz "Hrvatske republike Herceg-Bosne", ali i zbog samoubistva Slobodana Praljka u sudnici.

"Imali smo pripremljene različite postupke u vezi sa tim zakonom, ali cijela atmosfera je bila takva da su šanse da bilo šta u tom pogledu napravimo bile ne slabe, nego nikakve. Naši potezi ne bi naišli na razumijevanje, već bi samo izazvali dodatno širenje neprijateljstva prema našim zastupnicima i Srbima u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

Kriminalizacija srpske zajednice

On je dodao da i to što su i prije usvajanja zakona pokušavali s pojedinim zastupnicima iz Mosta i drugih klubova promijeniti sporne formulacije u zakonu u javnosti korišteno da se napadaju Srbi i SDSS.

Pupovac smatra da će usvajanje spornog zakona samo dodatno narušiti odnose dvije države i kriminalizovati srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

"Ovakav zakon samo narušava krhko povjerenje i razbuđuje traume kod ljudi. A ne treba zaboraviti da su Srbi u Hrvatskoj, kao i Srbi u drugim djelovima bivše Jugoslavije, mnogo stradali u raspadu zajedničke države", rekao je Pupovac. 

Zakon o braniteljima usvojen je samo dan nakon izricanja presude "Prliću i ostalima", kad je general Slobodan Praljak popio otrov.

Troje zastupnika iz SDSS-a, koji podržava vladu premijera Andreja Plenkovića – Milorad Pupovac, Borislav Milošević i Dragana Jeckov – bilo je suzdržano, a iz njihove zastupničke grupe nije upućen nijedan amandman na tekst Zakona. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.