Oglasi

Pupovac se nada hitnom sastanku s državnim vrhom Srbije

Zbog učestalih incidenata, posebno paljenja sedmičnika 'Novosti', Pupovac se želi sastati s državnim vrhom Srbije.
Predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava jučer je drugi put u deset dana palio sedmičnik 'Novosti' u centru ZagrebaAl Jazeera

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da se nada hitnom razgovoru s državnim vrhom Srbije, na kojem bi se razmatrali posljednji incidenti i odnos prema Srbima u Hrvatskoj nakon ponovnog paljenja srpskog sedmičnika Novosti u centru Zagreba.

"U Hrvatskoj je, nažalost, postalo normalno da oni koji govore jezikom mržnje i šire je prema Srbima i njihovim institucijama, koji stvaraju atmosferu nasilja, sada optužuju nas da smo ti koji širimo ne samo mržnju nego i terorizam", rekao je Pupovac za beogradske Novosti.

Vandalizam i nasilje pred središtem SNV-a u Zagrebu odvijaju se nesmetano i bez sankcija, ukazao je i dodao da je postalo normalno da se novine, i to jedne od najutjecajnijih i najcjenjenijih u regiji, pale na ulicama i to se mora zaustaviti.

Paljenje sedmičnika Novosti

Predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava jučer je drugi put u deset dana palio sedmičnik Novosti u centru Zagreba.

Ovog puta gorjela su dva primjerka novina preko čijih su naslovnica bile zalijepljene poruke "Idi, bre, pa se leči" i "Lepo gore lepe novine".

Početkom septembra 20-ak simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) protestovalo je ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, pod sloganom "Zaustavili smo vas 1991, zaustavit ćemo vas opet", a čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primjerak sedmičnika Novosti.

Keleminec je tada tvrdio da je taj sedmičnik, koji izdaje SNV, pozivao na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone. Istovremeno, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav "Za dom spremni".

Plenković: 'Marginalna stranka'

"Došli smo ispred sjedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj. Zaustavili smo ih 1991. godine, zaustavit ćemo ih i sada", izjavio je Keleminec u zagrebačkoj Gajevoj ulici, okružen s 20-ak pristalica i isto toliko predstavnika medija.

Ubrzo je stigla i reakcija premijera Plenkovića, koji je prosvjed A-HSP-a ocijenio marginalnim i nevažnim.

"Ne bih se na to obazirao. Mislim da je Ravnateljstvo policije poduzelo mjere i to pitanje nije relevantno", rekao je Plenković novinarima u Žepču, gdje je boravio u radnom posjetu.

Keleminčevu stranku, koja je organizovala protest, hrvatski premijer opisao je kao "marginalnu" konstatujući da je njoj takav vid javnih istupanja svojstven već godinama.

Izvor: Agencije