Pupovac: Šest puta sam se zakleo na hrvatski Ustav

Milorad Pupovac
Komentirajući sudjelovanje na skupu na kojem je Vučić usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, Pupovac kaže da 'odgovara samo za svoje riječi i djela, ne i za tuđa' (Al Jazeera)

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru, Milorad Pupovac, poručio je u četvrtak na konferenciji za novinare o zahtjevima dviju veteranskih udruga za tematskom raspravom u Hrvatskom saboru o nečinjenju vlasti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina te da se SDSS i on očituju o ratu u Hrvatskoj i vojno redarstvenoj akciji “Oluja”, kako je već prolazio kroz vrijeme kada su Srbi u različitim sredinama morali, početkom 90-ih, davati izjave lojalnosti na trgovima i ulicama ili su ih potpisivali u tvornicama i to, kako je rekao, svaki pripadnik srpske zajednice nosi kao svoju najdublju traumu.

Onima koji tu traumu žele produbiti i pojačati strahove, kazao je da što se njega osobno tiče, neće moći.

U obraćanju novinarima, Pupovac je u vezi sa zahtjevima rekao da je “možda i vrijeme da se o nekim stvarima progovori”.

Podsjetivši na svoj politički put, lider SDSS-a je rekao da mu je ovo šesti mandat u hrvatskom parlamentu, odnosno da se šest puta zaklinjao na hrvatski Ustav i da se, kome to nije dovoljno, treba zamisliti u čemu je problem.

Pupovac: Oluja stradanje Srba od kojeg ne možemo pobjeći

Komentirajući zahtjev da se izjasni o svojem sudjelovanju na skupu u Bačkoj Palanci na kojem je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, da “odgovara samo za svoje riječi i djela, ne i za tuđa”, prenosi Hina.

Budući da su mu hrvatski veterani posebno zamjerili prisustvo na obilježavanju Dana sećanja žrtvama “Oluje” ove godine u Bačkoj Palanci, Pupovac je rekao: “Oluja je bila egzodus i stradanje Srba iz Hrvatske, njih preko 250.000, i to je nešto od čega ne možemo pobjeći i to je sastavni dio naše obveze za suočavanje s ratnim posljedicama u Hrvatskoj i svatko onaj tko to želi spriječiti, zapravo želi spriječiti normalizaciju odnosa i želi spriječiti da svi koji su stradali u ratu budu poštovani i priznati”, prenosi Tanjug.

Ujedno, istaknuo je, želi i održati da se zadrži manipulativan odnos prema stradanjima u ratnim godinama.

“To nisam nikad podržavao. Za mene je prihvatljiv jedino istinski moralni odnos prema stradanjima ljudi, bili oni Hrvati ili Srbi ili neko treći. I kad je to u pitanju, neka mi ne zamjeri nitko, volio bih više da to radimo u Hrvatskoj svi i volio bih više da Hrvatska i Srbija oko rata i ratnih stradanja vode razgovor, nađu način kako da izađu iz te vrste ratnog iskustva i vrate se na stazu normalizacije odnosa na kojoj su ove zemlje bile u više navrata u proteklim godinama”, naveo je Pupovac.

Govoreći o riječima kojima se vrijeđa osjećaj demokratskog i na antifašističkim vrijednostima utemeljenog hrvatskog povijesnog identiteta, kad se, kako je rekao, vrijeđa osjećaj ljudi koji se svaki dan bore da se ne revitalizira, ne aktualiziraju vrijednosti poraženog ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, Pupovac je rekao da je on s tim ljudima svakoga dana i dijeli njihove osjećaje, kao i većina onih koji s njim dijele odgovornost za predstavljanje Srba u Hrvatskoj.

Međutim, istaknuo je, “oni koji su gluhi, slijepi, kojima odgovara da se događaju stvari kakve su se dogodile prije nekoliko dana na HRT-u, državnom mediju, kada su se dva dječja logora iz vremena kvislinške, zločinačke države, koja je okaljala hrvatsko ime i hrvatsku ideju slobode, ne tretiraju kao dječji logori, kao logori u kojima je stradalo do 2.000 djece, a u Jastrebarskom 400 i nešto i da se to pripisuje pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe, a ne režimu koji je njihove roditelje otpremio u Jasenovac i Auschwitz i druge logore, to ne samo da nećemo prihvatiti, nego to baca sjenu na svakoga onoga, a tu i sebe ubrajamo, koji želi očuvati demokratski i antifašistički karakter ove zemlje”.

“A svakom tko misli drugačije reći ćemo da to nije istina. Oni koji prozivaju mene bilo bi bolje da se pozabave ovakvim pojavama, negiranjem Jasenovca koji dolazi u ‘mainstream’ medije u Hrvatskoj i negiranjem dječjih logora”, rekao je Pupovac.

‘Možda je vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti’

Rekao je kako poštuje sve one koji su se vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili za svoju zemlju.

“To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokraciju nastoje krojiti po mjeri vojnih šatora, koji bi rušili pluralizam i toleranciju, koji umjesto borbe za ustavni patriotizam i za trajni mir u ovoj zemlji nastoje nametnuti vrijednosti ratnog patriotizma, za koji oni znaju kakav je. A onima koji su također prošli rat i imaju ratna iskustva, njima odriču bilo kakvo pravo da o tome govore”, naveo je.

Što se tiče izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i njegove odluke da ne uvrsti na dnevni red zahtjev dvije udruge veterana, Pupovac je rekao da on tu odluku poštuje, a poštivao bi je, kaže, i da je odluka drugačija te dodao da bi tom prilikom imao što reći.

“Možda je stvarno vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti”, rekao je Pupovac.

Istaknuo je i da nije zastupnik u Saboru da bi oni koji su ga birali živjeli u strahu.

“Nisam tu zato da bih ispunjavao zahtjeve za potpisivanjem lojalnosti”, poručio je Pupovac.

Izvor: Agencije