Pusić: Ili prava manjina ili izlazak iz EU-a

Vesna Pusić smatra kako potpise za raspisivanje referenduma o ćirilici treba temeljito prekontrolirati (EPA)

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju EU-u obvezala da će štititi prava nacionalnih manjina i slijedom toga, kada bi ih željela reducirati, morala bi izići iz EU-a, a potpise za raspisivanje referenduma o ćirilici trebalo bi temeljito prekontrolirati, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. 

“Mi smo se potpisivanjem pristupnog ugovora, koji je međunarodni ugovor, obvezali da ćemo produbljivati realizaciju Zakona o pravima nacionalnih manjina i mogli bismo, zapravo, reći da bi bilo potrebno izići iz EU-a kada bismo željeli reducirati prava manjina”, rekla je Pusić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, prenosi Hina.

‘Dobro prekontrolirati potpise’

“Osim toga, mislim da bi bilo jako dobro jedanput prekontrolirati potpise koji su prikupljeni. Bez ikakvih drugih komentara, mislim da u ovom slučaju treba vrlo detaljno prekontrolirati potpise i kvalitetu prikupljene podrške u ovom slučaju”, rekla je Pusić, komentirajući predaju potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici u Hrvatskoj.

Ona je dodala da su pri kraju ustavne promjene, koja će ispraviti nedostatak da u vezi s tim pitanjem, jer nije bilo popisa tema o kojima se ne može raspisivati referendum.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predao je predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki potpise za raspisivanje referenduma, prema kojem bi manjinske zajednice u Hrvatskoj ostvarivale svoje pravo na dvojezičnost i dvopismenost tek ukoliko njihov broj u jedinici lokalne samouprave prelazi 50 posto.

Stožer tvrdi da je prikupljeno više od 680.000 potpisa.

Potpisi su prikupljani u razdoblju od 17. studenog do 1. prosinca, a referendumsko pitanje glasi: “Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa onda kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.”

Izvor: Agencije