Pusić odbacila navode o Ljubljanskoj banci

Svi postupci protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj trebaju se staviti u mirovanje (EPA)

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić demantirala je u Luksemburgu da Hrvatska krši memorandum o saglasnosti kojim je dogovoren način rješavanja pitanja Ljubljanske banke.

“U memorandumu nema govora o micanju bilo kakvih ovlaštenja, nego o stavljanju sudskih postupaka u mirovanje i mi smo u tom pogledu završili svoj posao”, rekla je Pusić na upit novinara da komentira tvrdnje koje se posljednjih dana mogu čuti u Sloveniji, prenosi agencija Hina.

Dodala je da je dato uputstvo bankama, “koje su onda izdale uputstva svojim odvjetnicima da se svi postupci (pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke) stave u mirovanje, a to isto treba napraviti i Slovenija”.

Tvrdnje Slovenije

Proteklih dana neke slovenske zastupnice u Evropskom parlamentu govorile su o hrvatskom kršenju memoranduma, jer su i nakon njegovog potpisivanja održana ročišta na hrvatskim sudovima.

Početkom aprila na zagrebačkom općinskom sudu opunomoćenica Privredne banke Zagreb je, shodno dogovoru hrvatske i slovenske Vlade, predložila zastoj postupka na godinu dana.

S druge strane, advokat Ljubljanske banke istakao je da memorandum određuje mirovanje tužbi dok se ne nađe rješenje za taj spor i da se to ne može vremenski ograničiti.

Izvor: Agencije