Pusić ohrabrila Tursku na putu ka EU

Najavljen je sastanak predstavnika Turske, Hrvatske, Srbije i BiH (Al Jazeera)

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Ankari da ponekad oštre kritike Evropske unije na račun Turske treba shvatiti dobronamjerno, kao poticaj Turskoj da ostane na putu prema budućem članstvu u Uniji.

Približavanje Turske Uniji od obostranog je interesa zbog stabilnosti u tom dijelu svijeta, rekla je Pusić nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Obje zemlje su počele pristupne pregovore 2005. godine.

Za razliku od Hrvatske, koja je već članica, Turska slabo napreduje zbog prigovora na stanje ljudskih prava i sloboda. Posljednja upozorenja su došla iz Brisela i Washingtona zbog hapšenja novinara.

Pusić je navela da kritike treba shvatiti dobronamjerno. 

Na sastanku je zaključeno da postoji potencijal za ekonomsku saradnju Turske i Hrvatske.

Najavljen sastanak Turske i država regije

“Imamo skoro 400 miliona dolara vrijednu trgovinsku razmjenu. Ove godine bilježimo 15 postotni porast, što je zadovoljavajuće. Turske kompanije i biznismeni investirali su 200 miliona dolara u Hrvatsku. Mnoge naše velike kompanije nastavljaju ulaganja te se zahvaljujemo Hrvatskoj za podršku koju im pruža”, rekao je Mevlut Cavusoglu.

“Za EU je esencijalno da Turska ostvaruje napredak, zadrži interes za priključenje i da joj se konačno priključi kad završe pregovori. To je važno za obje strane i za stabilnost ovog dijela svijeta”, rekla je Pusić.

Govoreći o bilateralnim odnosima Zagreba i Ankare, ocijenila je da ekonomska saradnja svake godine raste. Značajne su turske investicije u finansijski sektor i turizam i u tom području postoji puno veći potencijal u oba smjera, dodala je Pusić.

Cavusoglu je rekao da je dogovoreno da naredne godine bude održan sastanak predstavnika Turske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Potvrdio je da mu je Pusić predložila da četiri zemlje pokrenu zajednički mehanizam saradnje.

Hrvatska šefica diplomatije sastat će se i sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Al Jazeera i agencije