Pusić povukla kandidaturu za UN

Nakon prvog kruga glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, Pusić je ostala na samom začelju (AP)

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić povukla je svoju kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Ona je u priopćenju dostavljenom medijima navela kako je “nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a postalo jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u”.

Pusić stoga smatra da rezultati prvog kruga izjašnjavanja pokazuju kako “njezine šanse za izbor nisu realne, iako prije konačnog izbora predstoji još nekoliko krugova glasanja”.

“Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor”, priopćila je Pusić.

Diplomati bliski UN-u su ranije objavili kako je Pusić, jedna od 12 kandidata za novog glavnog tajnika UN-a, nakon prvog kruga glasanja u Vijeću sigurnosti ostala na samom začelju.

Guterres glavni kandidat

U međuvremenu je potvrđeno da bi bivši portugalski premijer Antonio Guterres mogao postati glavni favorit za devetog po redu glavnog tajnika UN-a nakon što se u petak održi drugi krug tajnog izjašnjavanja o kandidatima, navode neimenovani diplomati.

Iako se čini da su nade da bi prvi put na mjesto glavnog tajnika mogla doći žena potpuno izblijedjele, neki poznavatelji prilika kažu da je još prerano reći tko bi mogao zamijeniti sadašnjeg glavnog tajnika Ban Ki-moona, koji će krajem 2016. otići s tog mjesta nakon što je na njemu odradio dva petogodišnja mandata.

Ukupno 12 kandidata, šest žena i šest muškaraca, bilo je u utrci za dužnost glavnog tajnika. Ovogodišnju je kampanju obilježilo nastojanje skupina civilnog društva kao i trećine od 193 članice UN-a, koje predvodi Kolumbija, koje inzistiraju na tome da žena dođe na čelnu dužnost. U toj su skupini i četiri članice Vijeća sigurnosti: Japan, Španjolska, Urugvaj i Venezuela. 

I Tuerk u najužem krugu kandidata

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti glasat će u drugom krugu za svakog kandidata, a opcije izbora su da kandidatura dotičnog pojedinca “ohrabruje”, “ne ohrabruje” ili onaj koji glasa o njoj trenutno “nema mišljenje”. 

U prvom tajnom izjašnjavanju 21. srpnja Guterres, koji je i bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, dobio je 12 “ohrabrujućih” glasova i tri koja “nemaju mišljenje”, čime je za malo pretekao bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka, koji je dobio 11 ohrabrujućih, dva koja “ne ohrabruju” i dva koja “nemaju mišljenje”. 

Vijeće sigurnosti nastavit će tajno glasanje dok se ne postigne konsenzus.

Diplomati navode da je cilj da Vijeće predloži Općoj skupštini kandidata za mjesto glavnog tajnika u rujnu ili listopadu.

Izvor: Agencije