Puštena dvojica privedenih u akciji ‘Damask’

Dvije od 16 osoba privedenih u jučerašnjoj akciji „Damask“, koji su sumnjiče za financiranje i organiziranje terorističkih aktivnosti te odlazak na ratišta u Siriji i Iraku, puštene su na slobodu.

U zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje traje kriminalistička obrada nad preostalim uhićenim, te se očekuje izručenje Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti o njihovom daljnjem statusu.

Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić javlja kako je jedan od oslobođenih Hamdo Fojnica, otac Emraha Fojnice, kojemu se sudilo za pomaganje Mevlidu Jašareviću za napad na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu, no kasnije je oslobođen.

Kasnije je oslobođen optužbi, te je nakon puštanja na slobodu, otišao na ratište u Irak, gdje je poginuo u samoubilačkom napadu.

Do pet godina zatvora

„Preostalih 14 i dalje se nalaze u agenciji SIPA gdje ih, prema zakonu, mogu zadržati do 72 sata. U tom vremenskom okviru moraju biti pušteni na slobodu ili biti predani Tužilaštvu BiH. Taj rok ističe u subotu ujutro, no tužioci se nadaju da će im osumnjičeni biti privedeni do kraja dana. Nakon toga, Tužilaštvo će donijeti svoju odluku“, javlja Kurić.

Akcija „Damask“ provedena je jučer na širem području BiH i u njoj je sudjelovalo 200-ak pripadnika policije koji su priveli 16 priapdniak selefijskog pokreta, te izvršili pretrese na 17 lokacija u nekoliko bh. gradova.

Sumnja se da su organizirali i financirali terorističke aktivnosti, te vrbovali građane za odlazak u rat na području Sirije i Iraka.

Za navedena kaznena djela za koje se sumnjiče predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera