Put do Neuma: Avantura zvana Svitava

Piše: Vedrana Maglajlija

Napisati reportažu o turističkoj sezoni u Neumu naizgled je lagan i zabavan zadatak, sve dok vam ne kažu da morate ići preko Svitave.

Još ako se prije niste vozili tom “zloglasnom” cestom za Bosance i Hercegovce, komentari i šale o potrebnim umijećima vozača Formule 1 da se pređe taj put zvuče vam pretjerano.

“Ma ništa strašno, nije to najgori put u Bosni i Hercegovini”, utješno će potvrditi vozač. Ali jeste jedini koji povezuje Neum i obalu s ostatkom države Bosne i Hercegovine a da se ne mora prelaziti granica s Hrvatskom.

U mjesto Dračevo stoga, umjesto na granični prelaz Doljani, skrećemo na put preko Svitave.

Odmah na početku uske i loše ceste srećemo dvojicu mladića, koji bosi stoje na vrelom asfaltu, te stajemo pored njihovog starog “golfa”.

Na zadnjem staklu zalijepljen natpis “Auto vuča”. Danas su došli “postaviti reklame”, govori jedan od njih, predstavljajući se kao Kristijan.

Turisti u Neum dođu jednom godišnje, a stanovnici su stalno osuđeni na lošu cestu [Foto: Haris Kustura/Al Jazeera]

Za gradnju savremene magistralne ceste od Stoca do Neuma Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine izdvojila je nešto više od 30 miliona eura. Političari su obećali da će njegova gradnja početi uskoro.

“Obećavali su iz Ministarstva prometa cestu do sljedeće sezone. Ako to bude, mi ćemo sve zaposlenike Ministarstva pozvati na besplatan odmor u Neumu. Međutim, čak i da se riješe imovinsko-pravni odnosi i eksproprijacija zemljišta i da se sada krene brzim tempom izgradnje, ako bi se napravio put za četiri ili pet godina – to bi bilo super”, zaključuje Krešić te nastavlja pričati o vedrijim temama, velikom broju turista u Neumu.

A neke od njih će, nakon godišnjeg odmora u ovom jedinom bh. primorskom gradu, čekati još jedna avantura do kuće – put preko Svitave. Kao i nas.

Izvor: Al Jazeera