Put Hishama Ashmawija od egipatske vojske do kampova Al-Kaide

Egipatske vlasti Hishama Ashmawija optužuju za umiješanost u većinu napada koji su se dogodili u proteklim godinama (Društvene mreže)

Hisham Ali al-Ashmawi Musaad Ibrahim, poznat kao Hisham Ashmawi, a kasnije i kao Abu Omar al-Muhajir, diplomirao je 1994. godine na Egipatskoj vojnoj akademiji.

Proveo je 13 godina u kampovima egipatskih specijalnih snaga (Sa'ka – Munja), uglavnom na Sinajskom poluotoku, gdje, zapravo, i počinje novo poglavlje u njegovom životu 2011. godine, nakon što je napustio vojsku.

Poslije sedam godina, snage lojalne libijskom umirovljenom generalu Khalifi Haftaru saopćile su u ponedjeljak da su uhapsile Ashmawija, koji je postao najtraženija osoba za egipatske vlasti u proteklih pet godina.

Kako to da oficir, koji je godinama obučavan za borbu protiv terorizma, postane jedan od najistaknutijih vojnih lidera organizacije Al-Qaida u Africi?

Hisham Ashmawi na nakon hapšenja na fotografiji glasnogovornika libijske vojske

Zapravo je teško dati odgovor o tajni tako velike preobrazbe koja se desila u razmišljanju i životu Ashmawija, no podaci sigurnosnih službi potvrđuju da je vojsku napustio zbog “predanosti religiji”.

Također se navodi da je, nakon napuštanja vojske, upoznao džihadsku tekfirijsku skupinu u jednoj džamiji u El Matareyai i da je pao pod utjecaj njihovih ideja.

Potom je formirao prvu vojnu ćeliju pod nazivom Ansar Bait al-Maqdis (Pristalice svete kuće) u predgrađu Nasr City, prije odlaska u rat u Siriji.

Bez obzira na istinitost onoga što se govori, Ashmawi nije prvi egipatski oficir koji je prihvatio džihadske ideje i okrenuo oružje na svoju državu, jer su to prije njega učinili i oficiri organizacije Al-Faniyya al-Askariyya 1974. godine, kao i oficiri skupine Al-Jihad, koji su izveli atentat na egipatskog predsjednika Anwara Sadata.

Najžešći i najopasniji od svih 

Iako su se deseci vojnih i policijskih oficira pridružili džihadskim oružanim pokretima, Ashmawi je bio najžešći i najopasniji od svih, a njegovi napadi su bili najbolniji.

Egipatske vlasti ga optužuju za umiješanost u većinu napada koji su se dogodili u proteklim godinama, a posebno u bombaške napade u oazama, pokušaj atentata na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mohameda Ibrahima i planiranje bombaškog napada na predsjedničku palaču.

Pravi rat između Ashmawija i države Egipat počeo je 2013. godine, kada se vojska okrenula protiv predsjednika Muhameda Mursija i kada je ubila na stotine njegovih pristalica na trgovima Rabaa Al-Adawiya i Al-Nahda.

Ashmawi tada donosi odluku da se vrati iz Sirije i osnuje organizaciju Ansar Bait al-Maqdis na Sinaju, koja je izvela desetke napada na vojne i policijske snage, među kojima je najznačajniji uništavanje Jedinice 101 na sjeveru Sinaja i ubijanje svih njenih pripadnika.

Kada je organizacija Ansar Bait al-Maqdis položila zakletvu organizaciji Islamska država Iraka i Levanta, u novembru 2014. godine, Ashmawi se odvojio od nje i osnovao organizaciju lojalnu Al-Kaidi nazvanu Ansar al-Islam, koja je poslije preimenovana u skupinu Al-Murabitun.

Metoda iznenadnih udara

Novinska agencija Reuters prenosi od neimenovanih egipatskih sigurnosnih izvora da je nova Ashmawijeva organizacija, čije su snage koncentrirane u zapadnoj Sahari, uspjela regrutirati 30 vojnih i policijskih oficira, koji su postali veća sigurnosna prijetnja za egipatske vlasti od sličnih organizacija na Sinaju zbog vojno-sigurnosnog profesionalnog backgrounda.

Ova organizacija aktivnosti počinje 2015. godine, izvodeći napade na policijske zasjede u Al-Farafrahi, u oazama Bahariya, što je dovelo do pogibije 21 pripadnika granične službe.

U oktobru 2017. godine organizacija uspijeva zadati žestok udarac elitnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova na putu u oazi Bahariya, u guvernoratu Giza, kada je poginulo 55 policijskih službenika.

Snage sigurnosti navode da Ashmawi pažljivo bira svoje regrute, a obično to radi putem mreže bivših oficira, koji djeluju u malim skupinama.

Koristi se metodom iznenadnih udara, izvodeći snažne napade, nakon čega nestaje kako bi ponovo posložio karte i izbjegao iscrpljivanje svojih vojnika i oružja.

Izvor: Al Jazeera