Oglasi

Put za najveći trgovinski dogovor

Predsjednik Evropske komisije je najavio pokretanje pregovora o trgovini nakon što je to ranije učinio Barack Obama.
Barroso je naglasio da će sporazumom o uspostavljanju najvećeg trgovinskog bloka na svijetu godišnje evropskoj ekonomiji biti pridodato 0,5 postoEPA

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države počet će zvanične razgovore o slobodnoj trgovini, čime je otvoren put za najveći trgovinski dogovor u historiji, prenosi Srna.

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso najavio je pokretanje pregovora nakon što je to ranije učinio i američki predsjednik Barack Obama u govoru o stanju nacije.

U zajedničkom američko-evropskom saopćenju navodi se da su EU i SAD "posvećeni stvaranju odnosa, koji će biti zajednički nosilac napretka".

Barroso je naglasio da će sporazumom o uspostavljanju najvećeg trgovinskog bloka na svijetu godišnje evropskoj ekonomiji biti pridodato 0,5 posto.

Garancija ozbiljnosti

Predsjednik EK-a je, pozdravljajući Obaminu najavu pregovora, istakao da je sporazum o slobodnoj trgovini "garancija njihove ozbiljnosti".

Prema njegovim riječima, sporazum pokazuje da su EU i SAD strateški partneri, koji su spremni na dodatni korak za jačanje svojih ekonomija.

On je naglasio da je sada najvažnije da pregovori što prije počnu, izražavajući nadu da će se to desiti u prvoj polovini ove godine.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Gucht smatra da bi, "kada bi sve teklo idealno, pregovori mogli biti okončani u roku od dvije godine".

Sporazumom bi bile otklonjene trgovinske prepreke između dviju najvećih ekonomija na svijetu.

Ideja o američko-evropskom trgovinskom sporazumu sve je prisutnija, pošto obje strane pokušavaju pronaći načine za podsticaj ekonomskog rasta i stvaranja radnih mjesta.

Izvor: Agencije