Putin dao rusko državljanstvo Depardieu

Francuski Ustavni sud ipak je odbacio uvođenje 'patriotskog poreza' za koji se zalagao predsjednik Francois Hollande (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je odluku o primanju poznatog francuskog glumca Gerarda Depardieua u rusko državljanstvo, objavljeno je u četvrtak na internetskoj stranici Kremlja.

Krajem decembra Depardieu se preselio u belgijski pogranični grad Nechin. Glumac se odlučio preseliti zbog najavljenog povećanja poreza od 75 posto za ljude koji zarađuju više od milion eura godišnje i odrekao se francuskog pasoša.

U to su vrijeme mediji objavili da bi Depardieu mogao dobiti rusko državljanstvo, a Putin je komentirao da glumac, ukoliko to želi, može računati na ruski pasoš.

Iako je francusko Ustavno vijeće odlučilo da odbije uvođenje poreza od 75 posto za najbogatije porezne obveznike prije nekoliko dana, poznati glumac je rekao da to ništa ne mijenja u njegovom preseljenju u Belgiju.

Žustra polemika

Njegova odluka da napusti Francusku, navodno potaknuta visokim porezima, zadnjih je sedmica u Francuskoj izazvala žustru polemiku.

Ovaj takozvani „patriotski porez“ bila je ključna mjera nacionalnog budžeta za 2013. koju je usvojila lijeva većina, te lično zagovarao predsjednik Francois Hollande.

I udruženje francuskih profesionalnih nogometaša izrazilo je zadovoljstvo odlukom, s obzirom da je stotinjak nogometaša trebalo biti obuhvaćeno novim porezom.

Izvor: Agencije