Putin, Erdogan i Rouhani pozvali na očuvanje teritorijalnog integriteta Sirije

Na redu je 'nova etapa' u rješavanju krize u Siriji (Anadolija)

Predsjednici Turske, Rusije i Irana Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani nakon trilateralnog sastanka u Sočiju pozvali su predstavnike sirijskog režima i opozicije, koja podržava cjelovitost zemlje, na Kongres nacionalnog dijaloga Sirije, koji će uskoro biti održan u Sočiju.

Na sastanku je usvojeno i zajedničko saopćenje, kojim podržavaju suverenost, nezavisnost i jedinstvo Sirije.

“Čelnici država još su jednom potvrdili snažnu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije. Također, naglašeno je da bilo kakva politička inicijativa u cilju smanjenja tenzija, uspostave nekonfliktnih zona i rješavanja sirijskog rata ne smije nanijeti štetu suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije”, navodi se u saopćenju.

Glavna tema sastanka bila je aktuelna situacija u Siriji i mirovni proces koji se vodi u Astani, a s posebnim osvrtom na implementaciju dogovora o uspostavi zona deeskalacije u četiri sirijske regije.

Uoči sastanka predsjednik Turske izjavio je da je cijeli svijet svjedok da je izgradnja zajedničke radne atmosfere Turske, Rusije i Irana dala rezultate u vezi sa sirijskim pitanjem.

Okončanje krvoprolića

Erdogan je izrazio uvjerenje da će u Sočiju biti donesene važne odluke.

“Ovaj trilateralni samit veoma je važan za potpuno okončanje krvoprolića i zaustavljanje tragedija koje se u Siriji proživljavaju već godinama”, kazao je on.

Podsjetivši da se i prošle sedmice u Sočiju sastajao s Putinom i da su trilateralne sastanke proteklih dana imali i šefovi diplomatija i načelnici generalštabova oružanih snaga tri zemlje, Erdogan je kazao da je današnji samit lidera dobro organizovan i pripremljen.

On je također ukazao na mirovni proces u Astani i kazao da je to ponajbolji primjer dobrih rezultata koje su ostvarile tri zemlje.

“Proces u Astani donio je pozitivne pomake na terenu, ali to nije dovoljno. Za pronalazak političkog rješenja prihvatljivog sirijskom narodu potrebno je da doprinos daju svi uključeni krugovi”, rekao je Erdogan.

Putin je na početku sastanka izjavio da je oružana grupa Islamska država Irak i Levant poražena zbog napora Turske i Irana u borbi protiv terorizma.

On je ocijenio da je na redu “nova etapa” u rješavanju krize u Siriji, ali da političko rješenje zahtijeva kompromise svih strana, uključujući i Vladu Sirije.

Mirovna inicijativa

Putin je početkom sedmice u Sočiju ugostio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Saopćeno je da je Assad pozvan u Rusiju kako bi se dobio njegov pristanak za potencijalne mirovne inicijative koje bi izradili Rusija, Iran i Turska.

Moskva, Teheran i Ankara rade na sporazumu kojim bi se smanjio intenzitet borbi radi pripreme terena za političko rješenje sirijskog sukoba, u kojem je od marta 2011. poginulo više od 330.000 ljudi, a raseljeno približno 13 miliona.

Sporazum iz Astane, po imenu glavnog grada Kazahstana, gdje je sklopljen, omogućio je uvođenje “zona deeskalacije”, predviđajući prekid sukoba.

Izvor: Agencije