Putin i Erdogan dogovorili dublje strateško partnerstvo

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin, Turska, Rusija, Predsjednici
Vladimir Putin je čestitao Recepu Tayyipu Erdoganu povratak na čelo Partije pravde i razvoja (AP)

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, potvrdili su obostranu želju za produbljivanjem strateškog partnerstva između dviju zemalja, priopćio je Kremlj u subotu.

Kako se navodi u priopćenju, dvojica lidera su putem telefona razgovarala o ranije postignutim sporazumima o uklanjanju ekonomskih ograničenja između Rusije i Turske, kao i pitanjima u vezi s energetskim projektima “Turski tok” i izgradnjom nuklearne elektrane “Akkuyu”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kako doznaje Anadolija iz izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, Putin je čestitao Erdoganu povodom njegovog ponovnog stupanja na čelo Partije pravde i razvoja.

Za ‘zone bez sukoba’

Erdogan i Putin govorili su i o što bržem poduzimanju koraka za produbljenje rusko-turskih odnosa te o situaciji u Siriji.

Naglašeno je kako će formiranje “zona bez sukoba” u Siriji doprinijeti rješavanju pitanja u ovoj zemlji. 

Ankara i Moskva radili su na normalizaciji odnosa nakon što su se oni pogoršali kada je Turska oborila ruski zrakoplov u studenom 2015. godine.

Neka ruska trgovinska ograničenja Turskoj ipak su još na snazi, ukljujučujući zabranu ruskog uvoza turske rajčice, prenosi Fena.

Izvor: Agencije