Putin i Erdogan razgovarali o Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Istanbul, kako bi s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarao o situaciji u Siriji.

Tenzije između dviju zemalja narasle su u oktobru, kada je Turska  primorala sirijski putnički avion koji je letio iz Moskve da sleti u Tursku, zbog sumnje da prenosi vojnu opremu.

Ankara već duže vrijeme nastoji ubijediti Moskvu da prestane podržavati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ali Moskva to odbija.


Vladimir Ajzenhamer o odnosima Rusije i Turske

Turski premijer ruskog je predsjednika dočekao u palači Dolmabahce u Istanbulu. Nadao se približavanju stavova o Siriji, kako bi bio zaustavljen rat koji je više od 100.000 izbjeglica protjerao u Tursku.

Putin je rekao: “O budućnosti Sirije stavovi su nam isti, ali kakvim metodama se može stvoriti njena budućnost postoje neke razlike. Ovdje smo iznijeli neke nove ideje i radit ćemo na njima. Stav Rusije je da mi ne štitimo režim u Siriji, niti smo njegov advokat. Brine nas budućnost te zemlje, ali ne želimo da se greške iz bliske prošlosti ponove. Sjetimo se kako su neke vlade podržavale militante u Libiji. Prije nego što napravimo neki korak, moramo razmišljati o njegovim posljedicama.”

Odbrambeni sistem

Nezaobilazna tema dvojice državnika bilo je i postavljanje odbrambenog sistema Patriot duž tursko-sirijske granice.

“Kada govorimo o projektilima Patriot, ovaj sistem nije više najbolji na svijetu, on pripada prošloj generaciji projektila. Razumijemo i dijelimo zabrinutost u vezi s događajima na turskim granicama. U ovoj situaciji je pogrešno dodatno zaoštravati stanje”, dodao je Putin.


Razgovori Putina i Erdogana

Dvojica lidera razgovarali su i o drugim temama. Potpisivanjem nekoliko sporazuma željeli su dati do znanja da neslaganje o sirijskom ratu neće ugroziti odnose dviju zemalja.

U vrijeme tursko-ruskih razgovora, u blizini Ruskog konzulata, demonstranti su pozivali Putina da napusti Istanbul zbog njegove podrške sirijskom predsjedniku.

Okupljanje demonstranata

Istovremeno, tokom razgovora Putina i Erdogana, u blizini Ruskog konzulata okupili su se demonstranti, koji pozivaju Putina da napusti Istanbul, prije svega zbog toga što podržava Assada.

“Okupili smo se ispred Ruskog konzulata kako bismo demonstrirali protiv Putinovog dolaska u Istanbul. Razlog je taj što je Putin ubijao našu muslimansku braću u Čečeniji, a sada podržava Assadov režim. Ne želimo vidjeti tog ubicu u našoj zemlji. Nije dobrodošao”, kazala je demonstrantica Gulsen Ozer.

Demonstrant Menaf Bilgic je rekao: “Protestiramo protiv Rusije zbog masakra u Siriji i na Kavkazu. Zgroženi smo činjenicom da je predsjednik te zemlje pozvan u Tursku iako su mnogi zločini počinjeni pod njegovom komandom.”

Moskva, kao jedan od najbližih Assadovih saveznika, tri puta je zatražila veto tokom izglasavanja Rezolucije o Siriji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Lavrov i Brahimi ‘potvrdili stavove’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige (AL) za Siriju Lakhdar Brahimi potvrdili su svoje stavove o političkom rješavanju sirijske krize.

“Ruski ministar insistirao je na apsolutnoj neophodnosti da se uspostavi kontakt sa svim sirijskim akterima krize kako bi se hitno okončalo nasilje i pokrenuo dijalog bez postavljanja uslova, a radi rješavanja gorućih problema”, saopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova nakon telefonskog razgovora Lavrova i Brahimija u nedjelju.

Brahimi i Lavrov su razgovarali o pronalaženju rješenje krize političkim i diplomatskim putem, kao i o ulozi međunarodnog posrednika.

Izvor: Al Jazeera