Putin i Erdogan složni o Siriji i kurdskom referendumu

Sastanak se događa u vrijeme kad Rusija, Turska i Iran sarađuju na održavanju zona deeskalacije u Siriji (EPA)

Turska i Rusija žele pojačati saradnju u cilju okončanja sukoba u Siriji i raditi na uvođenju zona deeskalacije u pobunjeničkoj provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, izjavili su predsjednici te dvije zemlje Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin.

“Odlučili smo pojačati napore da osiguramo zonu deeskalacije u Idlibu”, na granici s Turskom, rekao je turski predsjednik Erdogan na konferenciji za štampu sa svojim ruskim kolegom u Ankari.

Putin je rekao da će se tim dogovorom okončati borbe i stvoriti uvjeti za povratak izbjeglica svojim kućama.

Ocijenio je da su se ispunili potrebni uvjeti za okončanje sirijskog sukoba i dodao da će Ankara i Moskva produbiti svoju saradnju u tom smjeru.

“Ispunjeni su potrebni uvjeti da se okonča ovaj bratoubilački rat u Siriji, da se potpuno unište teroristi i dozvoli Sirijcima da se vrate mirnom životu”, rekao je Putin.

Povratak izbjeglica

Rekao je da se dogovorom postignutim u četvrtak stvaraju uvjeti za povratak izbjeglica, što je od velikog značaja i za jačanje napora za postizanje dugoročnog političkog sporazuma u Ženevi.

Putin i Erdogan razgovarali su i o kurdskom referendumu održanom u ponedjeljak, a Erdogan je ocijenio da je to bila velika greška i da se time narušila stabilnost u regiji.

Također je rekao da je važno da se spriječe daljnje greške i da međunardna zajednica stane na stranu teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Iraka.

Putin je u četvrtak boravio u Ankari, gdje je sa svojim turskim kolegom razgovarao o saradnji Rusije i Turske, ali i o situaciji u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije