Putin i Hollande zadovoljni rješenjem ‘Mistrala’

Hollande i njegov egipatski kolega Sisi postigli su krajem septembra dogovor da Egipat od Francuske kupi dva nosača helikoptera Mistral (AP)

Predsjednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Francois Hollande složili su se da je rješenje za nosače helikoptera ‘Mistral‘ postignuto u interesu obje strane, izjavio je sekretar ruskog predsjednika za medije Dmitrij Peskov.

„Predsjednici su izrazili zadovoljstvo oko sporazuma u vezi sa problemom Mistrala. Ono je donijeto u interesu svih strana“, rekao je Peskov, prenosi agencija TAS S.

„Oni su, također, izrazili nadu da će duh međusobnog razumijevanja i partnerstva koji su ispoljeni tokom rješavanja problema sa ‘Mistralima’ pomoći Parizu i Moskvi u rješavanju drugih pitanja u okviru bilateralne saradnje.“

Hollande i njegov egipatski kolega Abdel Fattah al-Sisi postigli su krajem septembra dogovor da Egipat od Francuske kupi dva nosača helikoptera Mistral, pošto je ugovor o njihovoj kupovini sa Rusijom raskinut.

„Oni su se složili u načelu o uvjetima po kojima će Egipat kupiti dva ratna broda ‘Mistral'“, navodi se u saopćenju Hollandove kancelarije.

Sankcije Rusiji

Francuskoj, čija mornarica u svom posjedu već ima tri nosača helikoptera ‘Mistral’, ovi brodovi nisu potrebni, čija je prodaja Rusiji obustavljena zbog ukrajinske krize, naveo je Reuters.

Hollande i ruski predsjednik Vladimir Putin donijeli su u augustu zajedničku odluku o prekidu ugovora iz 2011. godine.

Ugovor o kupovini ‘Mistrala’ vrijedan 1,2 milijarde eura, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX sa ruskom vojnom izvoznom korporacijom Rosoboroneskprt 2011. godine, predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebao biti isporučen 2014., a drugi 2015. godine, podsjetila je Russia Today.

Pariz je, međutim, u novembru prošle godine donosi odluku da ugovor zamrzne, nakon što je Zapad nametnuo Moskvi sankcije, optuživši je za aneksiju Krima i pružanje podrške proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije