Putin i May dogovorili sastanak

Putin i May trebali bi sudjelovati na skupu G20 u Kini početkom sljedećeg mjeseca (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i britanska premijerka Theresa May razgovarali su telefonski u utorak i dogovorili sastanak “u bliskoj budućnosti” kako bi pokušali poboljšati slabe odnose između Moskve i Londona, saopćio je Kremlj.

Putin i May trebali bi sudjelovati na skupu G20 u Kini početkom sljedećeg mjeseca, što im daje mogućnost da se sastanu, prvi put otkad je May postala predsjednica britanske vlade u julu.

Odnosi između Rusije i Britanije su zategnuti zbog neslaganja oko pitanja koja se tiču Ukrajine i Sirije, a London tvrdi i da je došlo do povećanja broja letova ruskih bombardera u blizini britanskog zračnog prostora.

Poboljšanje zračne sigurnosti

Kremlj je saopćio da su se Putin i May dogovorili da će pokušati osigurati dobru komunikaciju obavještajnih službi dvije zemlje kako bi se poboljšala zračna sigurnost, što je, kako ocjenjuje Reuters, očita referenca na ruske vojne letove.

Oboje su izrazili nezadovoljstvo oko aktuelnog stanja rusko-britanskih odnosa, saopćio je Kremlj, dodajući da je do telefonskog poziva došlo na britansku inicijativu.

Glasnogovornica Theresae May kazala je da su se ona i Putin složili da se britanski i ruski građani suočavaju sa zajedničkom prijetnjom terorizma, te da je saradnja na sigurnosti zračnog prometa ključni dio međunarodnih napora u borbi protiv terorizma.

“Oni se vesele susresti se na G20 samitu u Kini sljedeći mjesec”, kazala je glasnogovornica u saopćenju.

Izvor: Agencije