Putin: Ili će Rusija biti suverena ili je neće biti

Vladimir Putin
Predsjednik može da se informiše na kompjuteru, internetu i putem televizije, kažu iz Kremlja (EPA)

Sankcije, bez obzira na to koliko oštre bile, neće prisiliti Rusiju da odustane od svog nezavisnog stava u svijetu, izjavio je predsjednik Vladimir Putin, dodajući da Rusi nikada neće prihvatiti da se cjenkaju oko suvereniteta svoje zemlje.

Govoreći za kinesku televiziju, Putin je kazao kako vjeruje da sankcije koju je Rusiji uveo SAD, njihovi saveznici i EU imaju samo jedan cilj – da naškode ruskom ekonomskom razvoju.

Naglasio je da nikakvo gomilanje sankcija i kaznenih mjera neće biti dovoljno da okuje Rusiju i promijeni njenu politiku.

„Vjerujem da će Rusija biti ili suverena zemlja ili Rusije uopće neće biti. I, naravno, ruski narod uvijek će se opredijeliti za prvu opciju. Mislim da će i kineski narod postupiti isto. Mi nemamo drugih opcija”, izjavio je Putin, prenosi RT.

“Mi drugog puta nemamo, ali shvatamo da naši partneri ovim ograničenjima i sankcijama teže samo jednom – da obuzdaju razvoj. Uopšte ne sumnjam da ništa od toga neće biti ostvareno”, rekao je on.

Putin je naveo da se ipak nada da će se odnosi normalizovati.

“Na kraju, nadam se da će odnosi biti normalizovani na ovaj ili onaj način. Računam na dobre i pozitivne odnose (sa zemljama Zapada)”, zaključio je on.

Strogo poštivanje međunarodnog prava

Govoreći o prioritetima na mjestu predsjednika, Putin je dodao da je prioritet njegovog novog predsjedničkog mandata da konsoliduje imidž Rusije kao zemlje koja strogo slijedi međunarodno pravo, prenosi Sputnik.

“Mi ćemo posvetiti ozbiljnu pažnju našem pozicioniranju na međunarodnoj sceni kao zemlje koja se pridržava principa međunarodnog prava, poštuje interese naših partnera i sigurno će tražiti poštovanje naših sopstvenih interesa”, rekao je on.

Izvor: Agencije