Putin: Kriza u Kataru otežava pregovore u Siriji

Izjava je objavljena u saopćenju koje je objavio Kremlj nakon telefonskog razgovora dva lidera (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je prilikom telefonskog razgovora s kraljem Saudijske Arabije da blokada Katara, koju su nametnuli njegovi susjedi, otežava postizanje mirnog kraja rata u Siriji.

Izjava je objavljena u saopćenju koje je objavio Kremlj nakon telefonskog razgovora dva lidera, više od jedne sedmice nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli diplomatske veze s Katarom i zatvorili svoje zračne, kopnene i morske granice s ovom državom, optuživši je kako podržava “ekstremiste” i Iran.

Za ove optužbe Doha kaže da su neosnovane.

Putin i kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud “dotakli su se napete situacije u vezi s Katarom, koja, nažalost, ne pomaže konsolidaciji zajedničkih napora u rješavanju sukoba u Siriji i borbi protiv terorističke prijetnje”, navode iz Kremlja.

Rusija podržava Assada

Rusija učestvuje u sirijskom konfliktu tako što pruža vojnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Saudijska Arabija i druge arapske države podržavaju pobunjenike, koji pokušavaju ukloniti Assada s vlasti.

Sirijski konflikt počeo je 2011. godine mirnim demonstracijama protiv vlasti.

Više od 465.000 Sirijaca poginulo je u borbama, a više od 12 miliona osoba – polovina predratnog stanovništva – raseljeno je iz svojih domova.

Kremlj je u utorak objavio da su Putin i Salman također razgovarali o razvoju veza u različitim područjima i izrazili namjeru “aktivacije bilateralne saradnje”.

Izvor: Agencije