Putin: Moskva će analizirati zaključke holandskih istražitelja

Vladimir Putin je upozorio na posljedice ako nuklearni sporazum s Iranom ne bude sačuvan (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva analizirati zaključke holandskih istražitelja koji tvrde da su našli čvrste dokaze da je ruski vojni raketni sistem ispalio projektil koji je srušio putnički avion MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

On je to rekao u Sankt Petersburgu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je insistirao da Rusija treba imati konstruktivan pristup prema izvještaju holandskih istražitelja, prenio je Reuters.

Međunarodni tim istražitelja saopćio je da je, nakon detaljne analize video snimaka, utvrđeno da je malezijski avion MH 17 oboren iznad istočne Ukrajine “buk” raketom ispaljenom iz ruske baze u Kursku.

Kako je precizirano, raketu je ispalila ruska vojna 53. protivavionska brigada, sa sjedištem u Kursku, u Rusiji, prenosi AP.

Zatražena pomoć od svjedoka

Avion je letio od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine, a svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

Na letu su bili putnici 30 nacionalnosti – 196 Holanđanina, 42 Maležanina i 27 Australca.

Istražitelji su naveli da su svoje nalaze predstavili Moskvi i da traže odgovore, ali da za sada nisu dobili nijedan.

Međunarodni tim provodi krivičnu istragu zatražio je pomoć od svjedoka koji bi mogli svjedočiti o umiješanosti ruske vojne 53. brigade.

Kako su naveli, još nisu spremni imenovati osumnjičene, ali su istakli da su u posljednjoj fazi istrage.

Jedan od dokaza na osnovu kojeg su izveli zaključak je fotografija jedinstvenog serijskog broja na projektilu, a u identifikaciji porijekla rakete koristili su dijelove rakete pronađenih na mjestu nesreće.

Sačuvati iranski sporazum

“Svi nalazi forenzičke istrage potvrdili su raniji zaključak da je avion MH 17 oboren serijskom raketom 9M38”, navodi se u izvještaju.

Putin je, također, upozorio na posljedice ako nuklearni sporazum s Iranom ne bude sačuvan.

On je na konferenciji za novinare s Macronom rekao da Rusija cijeni napore Evrope da sačuva taj sporazum uprkos povlačenju Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Reuters.

Za očuvanje sporazuma s Iranom založio se i Macron, dodavši da se Iran treba pridržavati svojih obaveza prema tom dogovoru.

Izvor: Agencije