Putin: Možemo izgubiti strpljenje u Siriji

Pravo liderstvo se ne ogleda u izmišljanju prijetnji i pokušaju dominacije nad drugima, već u shvatanju pravih problema i unapređenju ujedinjenih napora država da riješe te probleme (AP)

Rusija nema namjeru nikoga napadati, to je smiješno i nezamislivo, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu Valdaj u odmaralištu Sočiju, prenose agencije.

„Rusija ne namjerava nikoga napadati. To je smiješno. Čitao sam i vaše analitičke materijale, ne samo onih koji su prisutni u sali, već i analitičara iz Sjedinjenih Američkih Država, iz Europe. Međutim, to je nezamislivo glupo i nerealno“, rekao je Putin.

„Samo u Europi ima 300 miliona stanovnika koji žive u državama članicama NATO-a, u SAD ukupan broj stanovnika zemlje iznosi vjerovatno 600 miliona ljudi, dok ih u Rusiji ima 146 miliona. Smiješno je i govoriti o tome (napadu Rusije na nekoga).“

Nedjeljiva sigurnost za sve

On je dodao kako ciljevi Rusije nisu globalna dominacija niti ekspanzija i kako njegova država zagovara jednaku i nedjeljivu sigurnost za sve.

„Ima mnogo država u svijetu koje se mogu osloniti na svoju milenijumsku historiju, kao što je to slučaj sa Rusijom, i mi smo naučili cijeniti svoj identitet, slobodu i nezavisnost. Istovremeno, naš cilj nije globalna dominacija, ekspanzija ili bilo kakva konfrontacija sa nekim“, istakao je Putin.

„Pravo liderstvo se ne ogleda u izmišljanju prijetnji i pokušaju dominacije nad drugima, već u shvatanju pravih problema i unapređenju ujedinjenih napora država da riješe te probleme“, naveo je ruski predsjednik.

On je istakao kako Rusija upravo tako shvata svoju ulogu u globalnim dešavanjima.

Kada je riječ u Siriji, Putin je kazao kako Moskva u ovoj bliskoistočnoj državi pokazuje uzdržanost, ali i kako bi mogla izgubiti strpljenje i na određen način odgovoriti na pojedine akcije, javlja Reuters.

„Mi ne odgovaramo našim partnerima na tako grub način. Ali, sve ima svoje granice. Mogli bi i odgovoriti“, upozorio je.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je optužio koaliciju na čelu sa SAD da je prekršila sporazum o primirju bombardirajući snage sirijske Vlade u septembru, podsjeća britanska agencija.

“SAD zaobilazi Povelju UN-a”

Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svijetu zaobilazeći Povelju UN-a, od Jugoslavije do Sirije, naveo je ruski lider. On je podsjetio kako je UN stvoren nakon Drugog svjetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svijetu, ali da je zatim, nakon raspada SSSR-a, prema njegovom mišljenju, SAD odlučio kako više nije potrebno ni sa kim se dogovarati o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardiranjem Jugoslavije 1999. godine.

„Potom su uslijedili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A prije toga je bio Afganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u Vijeće sigurnosti UN-a i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju“, naveo je ruski predsjednik.

Putin je podsjetio kako je nakon tih događaja uslijedila i situacija u Libiji, o kojoj je donijeta rezolucija.

„Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli izvoditi raketne udare i bombardirati teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija“, rekao je Putin.

Izvor: Agencije