Putin: Ne želim da Evropa bude kao Bugarska

Naša zemlja neprekidno snabdjeva Austriju energetskim resursima, rekao Putin (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom izrazio nadu da cijela Evropa prilikom realizacije projekta “Sjeverni tok 2” neće izgledati kao Bugarska, koja je svojevremeno odustala od realizacije gasovoda “Južni tok”.

“Nikako ne bih volio da cijela Evropa izgleda kao Bugarska i pokaže slabost i nemogućnost da zaštiti svoje nacionalne interese”, naglasio je Putin.

Ruski predsjednik uvjerio je da će Rusija ostati pouzdani snabdjevač energetskih resursa u Evropi. Prema njegovim riječima, snabdijevanje energentima je pouzdano i bez tranzitnih rizika, prenosi Tanjug agenciju Sputnjik.

“Raste obim nabavke i pada domaća eksploatacija u Evropi”, dodao je Putin. Plodotvorna saradnja Rusije i Austrije u energetskom sektoru jedna je od ključnih oblasti bilateralne saradnje, izjavio je ruski predsednik.

“Naša zemlja neprekidno snabdjeva Austriju energetskim resursima, a tranzitom kroz njenu teritoriju i druge evropske zemlje”, rekao je Putin, naglasivši da je to nesumnjivo jedna od ključnih oblasti saradnje Moskve i Beča.

Jačaju veze Rusije i Austrije

Uprkos teškoj situaciji u svjetskoj politici i ekonomiji, rusko-austrijske trgovinske i investicione veze nalaze se u usponu, istakao je on. Prošle godine trgovina je povećana za 40 posto, dodao je Putin.

Rusija pozdravlja stav austrijske vlade u podršci projektu “Sjeverni tok 2”, koji je značajan za cijeli evropski kontinent, izjavio je Putin.

“OMV takođe učestvuje u izgradnji gasovoda ’Sjeverni tok 2‘. Ruska strana pozdravlja stav Vlade Austrije za podršku ovom projektu, koji je značajan za cijeli evropski kontinent”, rekao je Putin poslije razgovora sa austrijskim kancelarom.

Rusija polazi od činjenice da je Evropa zajedno sa Rusijom zainteresovana za realizaciju projekta gasovoda “Sjeverni tok 2”. “Mi ćemo se boriti za njegovu realizaciju”, naglasio je ruski lider.

Austrijski kancelar istakao je da evropske države podržavaju projekat gasovoda “Sjeverni tok 2”.

Pitanje Ukrajine

“Mi imamo sopstvene interese, a Evropska unija pristupa ovom pitanju uz punu odgovornost. Želio bih da vas uvjerim da evropske države koje učestvuju u ovom projektu njega i podržavaju. Naravno, postoje još neka pravna pitanja koja treba razjasniti”, odgovorio je Kurz na pitanje o potencijalnoj opasnosti od povlačenja evropskih partnera iz projekta zbog opasnosti od jednostranih američkih sankcija.

On je istovremeno istakao značaj osiguranja energetske sigurnosti Evrope. 

“S tim u vezi, Austrija podržava ’Sjeverni tok 2‘… Ali za nas je veoma važno da se poštuju interesi Ukrajine kao važne tranzitne države. Postoji pitanje Ukrajine koje treba razjasniti”, naglasio je Kurz.

Izvor: Agencije