Putin: Nema dokaza da je Damask upotrijebio hemijsko oružje

Putin kaže da je bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a izvršen udar na suverenu zemlju (Reuters)

Sjedinjene Američke Države prekršile su međunarodno pravo kada su pokrenule zračne udare na sirijsku zračnu bazu, ne iznijevši dokaze da je vlada u Damasku upotrijebila hemijsko oružje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Kako su reagirali NATO saveznici? Svi su klimali glavama kao lutke, ne analizirajući događaje. Gdje su dokazi da su sirijske snage upotrijebile hemijsko oružje? Nema ih. Je li bilo kršenja međunarodnog prava? Jest, bilo je. To je činjenica”, rekao je on u intervjuu za televizijsku stanicu Mir.

Putin je istakao da je bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda izvršen udar na suverenu zemlju, prenosi Tanjug.

“Uprkos tome što je u pitanju jasno kršenje međunarodnog prava, svi su se s time složili, prihvatili to i počeli klimati glavom u znak odobravanja”, kazao je Putin, navodi se u izvodima iz intervjua objavljenim na internetskom sajtu te stanice.

Intervju će u cjelini biti emitiran u srijedu navečer, navodi agencija Tass.

‘Planirani novi napadi’

Putin je rekao u utorak da Rusija ima informacije da Sjedinjene Američke Države planiraju novi raketni napad na Siriju te da tamo postoje i planovi za nove “lažne” napade hemijskim oružjem.

“Imamo informacije da se priprema slična provokacija… u drugim dijelovima Sirije, uključujući južna predgrađa Damaska, gdje se planira podmetanje slične supstance i optuživanje sirijskih vlasti za upotrebu hemijskog oružja”, naglasio je Putin, ne otkrivši više detalja, prenosi Hina.

Rusija je saveznik Vlade Sirije, koju je branila od američkih optužbi za prošlosedmičnu upotrebu nervnog plina u sirijskoj provinciji Idlib, kada je poginulo nekoliko desetaka ljudi.

Putin je u utorak otkrio kako će Rusija tražiti hitnu istragu Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Izvor: Agencije