Putin: Nema ekonomskog rata Rusije i EU

Putin istakao da Moskva nije više spremna subvencionirati zemlje istočne Evrope (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je u Vladivostoku odbacio postojanje bilo kakvog trgovinskog rata Rusije i EU-a zbog istrage Evropske komisije (EK) o poslovanju ruske državne energetske kompanije Gazprom.

Evropska komisija u utorak je pokrenula istragu zbog sumnje da Gazprom, koji je u 50-postotnom vlasništvu ruske države, sprečava slobodan protok gasa širom zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena gasa za cijene nafte.

To se posebno odnosi na istok Evrope, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku, Litvaniju, Latviju i Estoniju koje umnogome ovise o ruskoj opskrbi energentima.

Iz Gazproma, koji zarađuje oko 99 milijardi američkih dolara od prodaje gasa evropskim državama, tvrde da su se pridržavali svih zakona, poslujući u EU-u i drugdje.

‘Nekonstruktivna’ istraga

Putin je kritizirao istragu EK, ističući da Moskva nije više spremna subvencionirati zemlje istočne Evrope.

“Iako mislimo da ovaj potez nije konstruktivan i žalimo zbog njega, nema trgovinskog rata između Rusije i EU-a”, rekao je Putin novinarima na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Ruski predsjednik je kazao da se nada da će biti pronađen izlaz iz novonastale situacije bez gubitaka i putem poslovnog i dobronamjernog dijaloga.

Prema njegovom mišljenju, odluka o pokretanju istrage uzrokovana je brojnim faktorima, ali iznad svega teškom situacijom u eurozoni.

Ruski predsjednik je podsjetio da je u vrijeme bivšeg SSSR-a Moskva svom komunističkom bloku isporučivala energente pod ogromnim subvencijama, ali je insistirao na tome da će postsovjetska Rusija samo izvoziti ugljovodonik po tržišnim cijenama.

Izvor: Agencije