Putin: Novo oružje za ruske nuklearne snage

Ruski predsjednik smatra da je neophodno nastaviti usavršavanje strategije i taktike u borbi protiv terorizma (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će njegova država nastaviti razvijati svoj odbrambeni potencijal i najavio kako će strateške nuklearne snage te zemlje biti opremljene novim naoružanjem, prenose agencije.

“Opremat ćemo sve vidove vojske opremom i naoružanjem najnovije generacije. Prvenstveno se to tiče nuklearnih snaga”, istakao je Putin.

Podsjetio je da će do 2020. godine opremljenost vojske modernim naoružanjem biti iznad 60 posto, a u pojedinim slučajevima i 90 posto, navode ruske agencije.

Ruski predsjednik dao je visoku ocjenu iznenadnim provjerama borbene gotovosti ruskih oružanih snaga, a posebno prošlosedmičnoj vježbi ruske Nacionalne garde.

Borba protiv terorizma

Govoreći o situaciji na međunarodnoj sceni, Putin je ocijenio kako ona iziskuje posebne uvjete kad je riječ o angažmanu Službe za vanjski obavještajni rad.

“Današnja situacija iziskuje posebne uvjete rada, posebno kad je riječ o operativnoj informaciji situacije u nestabilnim zonama – na Bliskom istoku, u Africi, kao i u pojedinim dijelovima Azije”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik smatra da je neophodno nastaviti usavršavanje strategije i taktike u borbi protiv terorizma.

Ruska Federalna služba sigurnosti, kako je rekao, u tom domenu veoma dobro radi svoj posao, pogotovo kad je riječ o kontraobavještajnim poslovima, borbi protiv korupcije i zaštiti ključnih infrastrukturnih objekata.

Izvor: Agencije