Putin: Nuklearno oružje samo u znak odmazde

Čim Rusija postane jaka i moćna država, naši partneri počinju paničiti i pokušavati obuzdati Rusiju, kaže Vladimir Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin se nada da nuklearno oružje nikad neće biti upotrijebljeno u svijetu i ističe da bi ga Rusija hipotetički upotrijebila samo u znak odmazde.

“Što se tiče naših planova da ga koristimo – nadam se da se to nikad neće dogoditi, ali se teoretski planovi o njihovoj upotrebi odnose samo na takozvani napad u znak odmazde”, rekao je on u intervjuu za dokumentarni film Vladimira Solovjeva Svjetski poredak 2018, prenosi agencija Tass.

Kako je objasnio, to znači da se odluka o upotrebi nuklearnog oružja može donijeti ako ruski sistem za upozoravanje ne registrira samo lansiranje rakete, već i pruži i tačno predviđanje o njenoj putanji i vrijeme kada će bojeve glave pasti na teritoriju Rusije.

‘Nisam razočaran u Trumpa’

Istovremeno je izrazio uvjerenje da će se zemljama koje vode antirusku politiku to vratiti i savjetovao ih da “grade odnose s Rusijom”, prenosi Tanjug.

“Oni koji prave otrov negdje drugdje na kraju će ga sami progutati i otrovati se njime”, rekao je Putin.

On je dodao da je uvjeren da je “neophodno graditi odnose s Rusijom i onda će sve biti dobro”.

Kako je ranije prenijeto, Putin je rekao da nije razočaran u američkog predsjednika Donalda Trumpa, već u nepredvidivi sistem rusko-američkih odnosa.

“Nisam razočaran, štaviše on [Trump] je ostavio veoma dobar utisak na mene na ličnom nivou. Nisam razočaran u partnera, već u čitav sistem. Teško je nositi se s takvim sistemom, jer je nepredvidiv”, kazao je Putin.

Govoreći o sankcijama koje su uvedene Rusiji, on je rekao da je njihov cilj da se Rusija obuzda.

“Sankcije su veoma staro, ako ne i antičko oruđe, kojim se služe mnogi, uključujući i američke partnere. Stvari su uvijek ovako stajale – čim Rusija postane jaka i moćna država, naši partneri počinju paničiti i pokušavaju obuzdati Rusiju”, kazao je Putin i dodao da je to način za takmičenje, ali nije fer i pravedan.

Rakete mogu pogoditi svaku tačku

On je ocijenio da nema sumnje da nije imao ni trunku sumnje da će pripajanje Krima Rusiji biti propraćeno uvođenjem novih sankcija Moskvu.

“Nisam sumnjao, samo nije bilo jasno u kom će obliku biti”, zaključio je Putin.

Putin je nedavno rekao da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju presresti te da ruske rakete mogu pogoditi skoro svaku tačku u svijetu.

Izvor: Agencije