Putin o rješenju krize u Makedoniji

Ruski predsjednik rekao je i da zvanična Moskva pomno prati razvoj događaja u Makedoniji (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je danas da se Moskva nada demokratskom rješenju političke krize u Makedoniji.

Putin je to rekao na početku razgovora s makedonskim predsjednikom Gjorgom Ivanovom, izrazivši nadu da će iskustvo Ivanova pomoći da se “situacija unutar Makedonije razvije u skladu s Ustavom na demokratski način”, prenosi AP.

Ruski predsjednik rekao je i da zvanična Moskva pomno prati razvoj događaja u Makedoniji, a istovremeno je pozdravio makedonsko-ruske odnose i ekonomsku saradnju, navodi MIA.

Putin je čestitao Ivanovu na nagradi “Patrijarh Aleksej II”, koju mu je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril jučer dodijelio za napore u jačanju uloge vjere u društvu, unapređenju kršćanskih vrijednosti i vjerske tolerancije, kao i poboljšanju veza među pravoslavnim zemljama, dodaje makedonska agencija.

Makedonski mediji ukazali su ranije na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je nakon jučerašnjeg susreta sa hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom rekao da pojedini pripadnici makedonske opozicije predstavljaju opasnost za Makedoniju zbog svojih aktivnosti.

“Moskva podržava rezoluciju o situaciji u Makedoniji samo u skladu s Ustavom te zemlje”, rekao je još Lavrov.

Inače, Lavrov i Stier, kako je prenio Tass, ocijenili su da je aktualna situacija u Makedoniji razlog za zabrinutost.

Zaev s Mogherini

I dok je predsjednik u Moskvi, mandatar za sastava nove vlade i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev otputovao je u Brisel, gdje će prisustvovati neformalnoj radnoj večeri s liderima država zapadnog Balkana kod šefice evropske diplomatije Federike Mogherini.

On je uoči odlaska ocijenio da je to odlična prilika da se sagledaju svi problemi i razgovara o evropskoj perspektivi Makedonije.

“To je prilika da se EU fokusira na cijelu regiju, ali i na našu Makedoniju”, rekao je Zaev za portal Telegraf.mk.

“Makedonija očekuje da će Evropska unija ozbiljno podržati naš evroatlantski put”, dodao je.

Makedonski mediji prenose da je Zaev na neformalnu večeru s liderima država regije u Brisel pozvan kao “premijer” te da će uoči večere imati razgovor s Mogherini “u četiri oka”.

Napominje se i da je Zaev jedini u Brisel pozvan iako još zvanično nije premijer.

Iz SDSM-a je saopćeno da odlazak Zaeva u Brisel utječe na dinamiku pregovora s koalicijskim partnerima da formiraju vladu, jer su već dogovoreni stavovi prema ključnim principima funkcioniranja buduće vlade.

Zaev je ranije najavio da će nova makedonska vlada biti formirana najkasnije 27. maja.

Izvor: Agencije