Putin: Okončati izraelsku okupaciju i priznati Palestinu

Rusija ima prioritetan stav u podršci palestinskom narodu, naveo je Vladimir Putin u poruci (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je poruku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i poručio mu da Rusija i dalje podržava pravo palestinskog naroda da odlučuje o svojoj sudbini.

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je Putin Abbasu pisanu poruku uputio povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, koji se obilježava 29. novembra.

“Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i članica Bliskoistočne četvorke, Rusija ima prioritetan stav u podršci palestinskom narodu”, naveo je Putin u poruci.

Jačanje ekonomskih veza

Ističući da je neophodno pronaći pravedno rješenje za Bliski Istok koje će okončati sukobe i imati međunarodni legitimitet u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i arapske mirovne inicijative, Putin je kazao da je neophodno da Izrael okonča okupaciju arapske zemlje koju je počeo 1967. godine te da je potrebno formirati palestinsku državu s Istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom.

Naglasivši i podršku unutar palestinskom pomirenju, ruski predsjednik Putin je izrazio spremnost Rusije da pomogne u rješavanja socijalnih problema i ojača ekonomske veze s Palestinom.

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom obilježava se svake godine od 1978. godine, a obilježava se 29. novembra, u znak sjećanja na datum kada je Generalna skupština UN-a 1977. godine usvojila odluku o podršci palestinskom narodu.

Izvor: Agencije