Putin otkrio spomenik sovjetskim vojnicima

Putin je u Netanyi otkrio spomenik vojnicima Crvene armije koji su se borili protiv nacista (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je u ponedjeljak bliskoistočnu turneju posjetom Izraelu, kako bi izložio stavove Moskve o velikim krizama u regiji, posebno u Siriji.

Prva stanica Putinove posjete bio je primorski grad Netanya, gdje je otkrio spomenik vojnicima Crvene armije koji su se borili protiv nacista.

Predsjednik Izraela Shimon Peres pohvalio je tom prilikom ulogu bivšeg SSSR-a u borbi protiv nacističke Njemačke i napore aktuelne ruske vlade da promovira mir između Izraela i Palestine.

“Izrael duguje veliku zahvalnost Rusiji i ruskoj armiji za odlučujuću ulogu u oslobađanju logora i trijumfu nad nacističkom Njemačkom. Danas također Izrael vidi Rusiju kao svjetionik, kao državu koja igra važnu ulogu u napredovanju ka miru na Bliskom istoku i državu koja poduzima korake da popravi svijet dok se bori protiv terora”, kazao je Peres.

Protiv udara na Iran

Putin će kasnije tokom dana razgovarati u Jerusalimu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i to se smatra centralnim događajem ove posjete.

Ruski predsjednik će u utorak, nakon dana provedenog u Izraelu, posjetiti Betlehem na Zapadnoj obali, gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, a potom otići u Jordan na sastanak s jordanskim kraljem Abdullahom II.

Tokom te posjete Putin će otvoriti i ruski kulturni centar u Betlehemu.

Agencije podsjećaju da je Putin upozoravao kako bi izraelski vojni udar na iranska nuklearna postrojenja bio “istinski katastrofalan”.

Mnogi Izraelci optužuju s druge strane Rusiju da sprečava pooštrenje sankcija protiv Teherana.

Putin je 2005. godine postao prvi ruski predsjednik koji je posjetio Izrael.

Izvor: Agencije