Putin otpustio potpredsjednika OK Rusije

Vladimir Putin otpustio je jednog od vodećih zvaničnika Olimpijskog komiteta (OK) Rusije nakon što ga je javno ismijao tokom obilaska upola završenih sportskih kompleksa planiranih za Zimske olimpijske igre naredne godine, a o kojima kruže informacije o korupciji i kašnjenjima izgradnje, prenosi agencija Reuters.

Ponižavanje Ahmeda Bilalova (42) pokazalo je autoritet predsjednika Putina u pripremama za Igre 2014. godine u Sočiju i istaklo važnost koju on pridaje ovom svjetskom takmičenju na kojem želi prikazati koliko je Rusija napredovala od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

U istupu, sličnom onome kakve su imali svemoćni carevi u svoje doba, Putin se naljutio kada je čuo za porast troškova i kašnjenje radova na kompleksu skijaških skakaonica na kojima je radio Bilalov.

Bez osmijeha i sarkastično, Putin je kritizirao Bilalova pred kamerama televizijskih ekipa u srijedu u Sočiju, odmaralištu na Crnom moru, a potom ga otpustio sa mjesta potpredsjednika OK-a.

„Kako je moguće da potpredsjednik Olimpijskog komiteta otežava razvoj?“, upitao je Putin nakon obilaska Sočija, grada koji je pretvoren u ogromno gradilište.

Mrlja na dan slavlja

Dok se Bilalov vrpoljio u pozadini, dodao je: „Dobro urađeno. Vi zaista dobro radite“.

Otpuštanje Bilalova bilo je mrlja dana slavlja jer je Vlada Rusije otkrila ogromne satove u obliku dijamanata u Moskvi, Sočiju i šest drugih gradova na kojima se odbrojavaju dani, sati, minute i sekunde do ceremonije otvaranja Igara.

Zamjenik premijera Dmitrij Kozak jasno je poručio da će Bilalov vrlo vjerovatno izgubiti i posao u odboru Sjevernokavkaskih odmarališta, državnoj firmi napravljenoj za izgradnju i održavanje luksuznih sportsko-rekreacionih kompleksa.

„Ljudi koji ne ispunjavaju svoje obaveze na takvom nivou ne mogu predvoditi Olimpijski pokret u našoj državi“, kazao je Kozak novinarima u Sočiju, popularnoj turističkoj destinaciji Rusa tokom ljeta i zime.

U Sočiju se nije smirila buka koju stvaraju veliki kamioni i buldožeri iako je bila u toku ceremonija početka odbrojavanja. Velika područja su ograđena u samom centru grada, a mnoge ceste su zatvorene.

Skijalište Krasnaja Poljana, koje se nalazi iznad Sočija, krasi nered ograda, dizalica, kranova, kamiona, teške mašinerije i nezavršenih zgrada. Vidi se samo malo snijega, ali i mnogo blata.

Prioritet trećeg mandata

Putin je u srijedu upozorio zvaničnike da ne dozvole da korupcija ne poveća troškove Igara, koji će dostići 50 milijardi američkih dolara, pet puta više od početnih procjena. Ovo znači da će ZOI u Sočiju postati najskuplje Igre do sada.

Olimpijske igre su prioritet za Putinov treći mandat na mjestu predsjednika i prilika da pokaže kako je njegova država moderna demokracija, sposobna za organizaciju globalnih dešavanja, 13 godina nakon što je došao na vlast.

„Najvažnije je da niko ništa ne krade i tako neće biti neobjašnjivih povećanja troškova“, kazao je u srijedu dok je jurio sa jednog lokaliteta na drugi.

Rusija pokušava izgubiti reputaciju o korupciji koja je dugo tjerala strane investitore. No, strahovi o prevarama su primorali tadašnjeg lidera Dmitrija Medvedeva da naredi istragu 2010. godine povodom optužbi na račun visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja koga su teretili da je tražio mito za dozvolu na izvođenju radova pred Igre.

Izvor: Agencije