Putin podržava ideju formiranja evropske vojske

Moskva je prošli mjesec zadržala ukrajinske ratne brodove te privela 24 mornara (EPA)

Namjera Evrope da oformi vlastitu vojsku nije samo razumljiva, već bi bila “pozitivna” stvar, kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Evropa je snažna ekonomska unija i potpuno je prirodno da žele biti nezavisni i suvereni na polju odbrane i sigurnosti“, dodao je Putin u razgovoru za Russia Today u Parizu gdje je prisustvovao obilježavanju stogodišnjice od okončanja Prvog svjetskog rata.

Putin je time izrazio podršku predsjedniku Francuske Emmanuelu Marconu koji je nedavno zagovarao tu ideju kazavši da je stajalište Rusije o ovom pitanju “usklađen s Francuskom”.

Trump ideju nazvao uvredljivom

Macron je nedavno ponovio namjere za stvaranje kombinirane vojne snage Evropske unije, ističući da je to izuzetno važno za sigurnost Evrope i dodajući da Evropska unija mora biti nezavisna od svog ključnog saveznika s druge strane Atlantika, što je izazvalo burnu reakciju Washingtona.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ovu ideju nazvao je “vrlo uvredljivom”. Američki i francuski lideri potom su pokušali razjasniti ovaj spor složivši se da su obojica za to da Evropa izdvoji više novca za odbranu.

Ruski predsjednik Putin potvrdio je i da je razgovarao s Trumpom, dodajući da su razgovori bili “dobri”, dok Reuters prenosi da je Putin razgovarao i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom podsjećajući da je ovo prvi susret nakon što je oboren ruski avion za izviđanje u Siriji u septembru.

Izvor: Agencije