Putin ponudio pomoć u potrazi za argentinskom podmornicom

Podmornica je nestala 15. novembra, a u njoj su u tom trenutku bila 44 člana posade (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pružio je podršku predsjedniku Argentine Mauriciju Macriju u vezi s nestankom argentinske podmornice San Juan u južnom Atlantiku i ponudio pomoć u operacijama potrage i spašavanja, saopćila je pres-služba Kremlja.

“Vladimir Putin uputio je riječi ohrabrenja predsjedniku Argentine Mauriciju Macriju povodom nestanka podmornice San Juan u Atlantskom okeanu. Ruska strana ponudila je pomoć u potrazi i spašavanju. Oni su se složili da će ministarstva odbrane obje zemlje održavati kontakt u vezi s tim pitanjem”, navodi se u saopćenju.

Podmornica je nestala 15. novembra, a u njoj su u tom trenutku bila 44 člana posade. Plovila je iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, u matičnu luku Mar del Plata i nalazila se približno 300 kilometara od obale kad je prijavila kvar na električnim instalacijama i posljednji put poslala svoju lokaciju.

Ta podmornica, napravljena u Njemačkoj, ima kisika za jednu sedmicu, što znači da su njene zalihe pri kraju ako je prilikom nestanka potonula ili nije mogla izroniti na površinu.

Potraga za podmornicom

U potrazi za nestalom podmornicom učestvuju deseci brodova i aviona iz Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila.

Potragu su otežavali valovi visoki do osam metara i snažni vjetrovi, a vrijeme se poboljšalo u utorak.

Glasnogovornik Mornarice Enrique Balbi rekao je novinarima da moraju iskoristiti poboljšano vrijeme jer se u četvrtak ponovno očekuju nepovoljne vremenske prilike.

Argentinski brodovi u ponedjeljak su objavili da su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove, no dan kasnije argentinska mornarica objavila je da ti zvukovi ne potječu s nestale podmornice. 

Izvor: Agencije