Putin potpisao zakon o protestima

Putin je rekao da je prije potpisa uporedio zakon sa sličnim zakonima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Španiji (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se dramatično povećavaju kazne za učesnike protesta kojima se narušava javni red, samo nekoliko dana prije najavljenih velikih protesta protiv njegove 12-godišnje vladavine.

Putin je na sastanku sa sucima u njegovom rodnom Sankt Peterburgu rekao da je odlučio potpisati zakon uprkos protivljenju njegovog savjetnika za ljudska prava Mihaila Fedotova, koji mu je predložio da uloži veto.

Maksimalna kazna 300.000 rubalja

Putin je rekao da je, prije potpisa, uporedio zakon sa sličnim zakonima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Španiji.

“U našem zakonu nema ničega što bi bilo strožije od zakona u zemljama koje sam spomenuo”, istakao je ruski predsjednik.

Prema zakonu, sudionici ilegalnih protesta platit će maksimalnu novčanu kaznu od 300.000 rubalja (9.100 dolara) što je više od prosječne godišnje plaće, a organizatori će biti kažnjeni s milion rubalja (30.000 dolara).

Ranije je Donji dom ruskog Parlamenta usvojio kontroverzni prijedlog zakona kojim se za 150 puta povećavaju kazne za učestvovanje u neodobrenim protestima.

Glasanju je prethodila maratonska rasprava, tokom koje su opozicione stranke uložile više stotina pojedinačnih amandmana. Raspravu su pratile demonstracije građana i opozicije ispred zgrade Dume, a privedeno je više desetaka ljudi.

Zakonom je uveden i novi oblik kažnjavanja, obavezni društveni rad u trajanju od 20 do 200 sati, a od ove obaveze izuzete su trudnice, majke koje imaju djecu do tri godine starosti i invalidi.

Vođe opozicije i aktivisti za ljudska prava, uključujući i Human Rights Watch, tvrde da novi zakon predstavlja prekršaj 31. člana Ustava Rusije, koji garantira pravo slobodnog okupljanja.

Kremlj želi da zakon stupi na snagu do sljedećeg utorka, kada je planiran veliki protest opozicije u Moskvi.

‘Ušutkivanje ljudi’

Sergej Mironov, lider stranke Pravedna Rusija, kazao je da zakon „pljuje u lice ruskog naroda“.

„Ovaj odvratni zakon pokušaj je zastrašivanja i ušutkivanja ljudi“, kazao je on, te izveo članove svoje stranke iz Dume prije konačnog glasanja.

Mironov i druge vođe opozicije upozorili su da će zbog novog zakona porasti tenzije u društvu.

„To će uništiti mir u društvu i produbiti podjele“, kazao je Anadoliji Lokot iz Komunističke partije.

Izvor: Agencije