Putin potvrdio: Pilot je živ, u ruskoj je bazi

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je kako je drugi pilot iz ruskog vojnog aviona, koji je oborila Turska na tursko-sirijskoj granici, spašen. Ovu informaciju ranije je potvrdio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je kazao kako su sirijske i ruske snage spasile pilota i da je on sada siguran. Prvi pilot je jučer ubijen nakon obaranja aviona.

„Operacija je uspješno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav“, rekao je Šojgu, a prenijela agencija Tass.

On je istakao da je operacija spašavanja trajala 12 sati i dodao:

„Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike.“

Putin rekao je u srijedu da tursko političko vodstvo potiče „islamizaciju turskog društva“, što on vidi kao problem, navode ruski mediji.

„Nije problem tragedija kojoj smo svjedočili jučer, već je problem mnogo dublji. Sadašnje tursko vodstvo godinama vodi politiku potpore islamizaciji u svojoj zemlji“, rekao je ruski predsjednik a prenosi novinska agencija TASS.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) danas je ranije saopćila kako je ruski vojni pilot, čiji je bombarder oborio turski borbeni avion jučer na tursko-sirijskoj granici, stigao u rusku zračnu bazu u sirijskoj provinciji Latakia nakon što ga je našla sirijska armija, prenosi AP.

Iz SOHR-a navode kako je jedinica komandosa vojske Sirije izvela spasilačku operaciju nakon što su locirali ruskog pilota. Također kažu kako je pilot živ i da je u srijedu ujutro stigao u zračnu bazu Hemeimeem, nedaleko od grada Latakije. Više detalja još nije dostupno, dodaje AP.

Razgovor Obame i Erdogana

Ranije je ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov kazao kako je jednog od dva pilota, koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska, pronašla sirijska vojska, dok je drugi povrijeđen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili pobunjenici u toj oblasti, izjavio je ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov.

„Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letjelice, od kojih je jedan najprije povrijeđen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili borci koji su se nalazili u toj oblasti“, rekao je.

Drugi pilot je, kako je objasnio, uspio pobjeći i, prema najnovijim informacijama, spasila ga je sirijska vojska.

Informaciju da je drugi pilot siguran, potvrdilo je i rusko Ministarstvo odbrane

Predsjednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država Recep Tayyip Erdogan i Barack Obama složili su se u utorak navečer da je, nakon što su turske snage oborile ruski avion na granici između Turske i Sirije, potrebno smanjiti napetosti i spriječiti ponavljanje sličnih incidenata, saopćeno je u Ankari.

Dva lidera su se složila kako je veoma važno smanjiti napetosti i postići dogovore kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih incidenata, navedeno je u saopćenju turskog predsjedništva nakon telefonskog razgovora predsjednika, prenosi AFP.

U saopćenju je navedeno kako je Obama tokom razgovora istakao da su pravo Turske da brani svoj suverenitet „podržale SAD i NATO“.

Zajednička komanda

Rusija bi bila spremna na „osnivanje zajedničke komande“ za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), u sklopu koje bi zvanična Moskva sarađivala sa Francuskom, SAD, pa čak i Turskom, izjavio je danas ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov.

„Spremni smo planirati zajedničke napade na pozicije ISIL-a i osnovati zajedničku komandu sa Francuskom, Sjedinjenim Američkim Državama, svim onim zemljama koje žele da budu u toj koaliciji“, rekao je Orlov u izjavi za radio Europa 1.

„Ukoliko Turci također žele biti dio te koalicije, dobrodošli su“, istakao je Orlov, uprkos visokim tenzijama u odnosima između Rusije i Turske. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je suspenziju vojne saradnje sa Turskom, dok je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer otkazao za danas planiranu posjetu Turskoj nakon incidenta na tursko-sirijskoj granici.

Pratnja bombarderima

Ruske bombardere, koji će izvoditi operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik glavnog štaba Sergej Rudskoj nakon incidenta u Turskoj.

Istakao je kako je rusko Ministarstvo odbrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta. Prva mjera je da će ruske bombardere tokom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unaprjeđenje protivraketne odbrane, zbog čega je ruska krstarica Moskva krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

„Avion Su-24 je vjerojatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom. Uređaji za nadgledanje nisu registrirali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizualni kontakt s našom posadom“, rekao je Rudskoj dodavši kako prema podacima uređaja za nadgledanje ruski avion nije prešao granicu s Turskom.

„Turski postupak predstavlja kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primjenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku.“

Zabrinutost UN-a

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je izrazio zabrinutost u vezi s obaranjem ruskog vojnog aviona.

“Ban apelira na sve relevantne aktere da poduzmu hitne mjere kako bi se smanjile tenzije”, rekao je glasnogovornik čelnika UN-a, kojeg je Ankara u utorak ranije izvijestila o rušenju zrakoplova.

Oružane snage Turske oborile su ruski vojni zrakoplov nedaleko od sirijske granice, priopćile su turske vlasti, tvrdeći da je letjetlica narušila zračni prostor ove zemlje, dok Rusija ističe da je avion bio na nebu iznad Sirije.

Vojni avion ruske proizvodnje tipa SU-24 oboren je nedaleko od tursko-sirijske granice nakon, kako tvrdi turska strana, deset upozorenja u pet minuta, a presrela su ga i srušila dva turska lovca tipa F-16 u utorak ujutro u oko 9:30 po lokalnom vremenu.

Načelnik Generalštaba: Jedan pilot ubijen sa zemlje

Nakon što sudbina dva pilota nije bila pouzdano utvrđena, načelnik ruskog Generalštaba Segrej Rudskoj u utorak navečer je izjavio da je jedan ruski pilot ubijen je sa zemlje dok se padobranom spuštao, nakon što je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov na granici Turske sa Sirijom.

Rudskoj nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog zrakoplova, ali je naveo da je još jedan vojnik poginuo tijekom akcije spašavanja i da se akcija spašavanja nastavlja, prenosi Tanjug.

Rusko Ministarstvo obrane je obustavilo vojne kontakte s Turskom zbog incidenta, prenosi Reuters..

Pobunjeničke snage ranije tijekom dana su rekle za Al Jazeeru da su tijela oba pilota pronađena. Rekli su, također, da su ruski helikopteri tražili pilote blizu tursko-sirijske granice.

Pripadnici turkmenskih brigada naveli su kako su ubili oba pilota dok su se oni spuštali padobranima.

“Oba pilota su pronađena mrtva. Naši suborci su pucali na njih u zraku i oni su tu i ubijeni“, kazao je Alpaslan Celik, zamjenik zapovjednika brigade sirijskih Turkmena.

Agencija Reuters navodi da je glasnogovornik pobunjeničke grupe koja je zarobila jednog ruskog pilota rekao kako je on već bio mrtav kad su ga našli na tlu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kasnije tijekom dana se oglasio u vezi s rušenjem ruskog vojnog zrakoplova nakon navodnog narušavanja zračnog prostora Turske.

“Mi ne želimo svjedočiti ovakvim događajima, ali kada ostanete u takvoj situaciji, nažalost, proživljavate patnju. Ovaj događaj se desio u okviru pravila angažmana koja je ranije saopćila Turska. Turska sigurno ne osjeća neprijateljstvo prema susjedima i prema bilo kojoj drugoj zemlji. Svako mora poštovati pravo Turske da štiti svoje granice”.

Erdogan: Prisebnost Turske spriječila ranije incidente

Turski predsjednik istaknuo je da je Turska na svaki način nastojala izbjeći da do incidenta dođe.

“Unatoč tome što je upozoren 10 puta u pet minuta zato što se približavao našoj granici, ruski avion je nastavio s kršenjem našeg zračnog prostora. Taj avion je oboren intervencijom naših lovaca F-16”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari, prenosi Reuters.

On je dodao da je djelovanje turskih lovaca bio u potpunosti s turskim vojnim propisima.

“Razlog zašto se u prošlosti nisu dogodili još gori incidenti vezano za Siriju jest prisebnost Turske. Nitko ne treba sumnjati da smo učinili sve što smo mogli da izbjegnemo ovaj najnoviji incident. Ali svi trebaju poštovati pravo Turske da brani svoje granice”, istaknuo je turski predsjednik.

Turski premijer Ahmet Davutoglu ranije je naglasio da je turska reakcija u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom.

“Svi bi trebali znati da ćemo podnijeti svaku žrtvu i poduzeti sve mjere opreza u situaciji kada je naša zemlja okružena plamenom. Sigurnost naših granica i životi naših građana su u opasnosti. Reakciju turskih oružanih snaga prema zrakoplovima koji narušavaju turski zračni prostor treba promatrati s ove točke gledišta. Svi bi trebali biti svjesni činjenice da je naše međunarodno pravo i nacionalna dužnost učiniti sve što je potrebno”.

Turska je u pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda priopćila da je oborila neidentificiran zrakoplov koji je narušio turski zračni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.

U pismu 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a i generalnom tajniku UN-a, turski veleposlanik u UN-u Halit Cevik, između ostaloga, naveo je da su dva zrakoplova ušla više od kilometar i po na teritorij Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

Putin: Rusija neće tolerirati ovakve napade

“Nakon povrede [prostora], zrakoplov 1 je napustio turski zračni prostor. Na zrakoplov 2 je pucano dok se nalazio u turskom zračnom prostoru iz zrakoplova F-16, koji su bili u patrolnoj [misiji] na tom području”, stoji u pismu Cevika u koje je Reuters imao uvid.

U pismu se navodi da se “zrakoplov 2, srušio na sirijskoj strani, tursko-sirijske granice”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija neće tolerirati napade poput današnjeg na njezin vojni zrakoplov koji je srušila raketa ‘zrak-zrak’, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice.

Putin je pritom istaknuo da ruski zrakoplov i piloti nisu predstavljali prijetnju Turskoj.

“Razumijem da svaka zemlja ima svoje vlastite regionalne interese i uvijek smo to poštovali. Međutim, nikada nećemo tolerirati zločine kakav je ovaj današnji”, naglasio je ruski lider na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom II., prenose ruski mediji.

NATO je u utorak izrazio solidarnost s Turskom te pozvao Ankaru i Moskvu da rade na smanjenju napetosti.

“Kao što smo više jasno rekli, mi smo solidarni s Turskom i podržavamo teritorijalni integritet naše saveznice u NATO-u, Turske. Ranije sam izražavao zabrinutost zbog implikacija vojnih akcija Ruske Federacije u blizini granica NATO-a”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon izvanrednog sastanka Svjernoatlanskog vijeća na razini veleposlanika.

Sjevernoatlantsko vijeće se sastalo na zahtjev Turske, koja je željela upoznati saveznike s današnjim incidentom.
Turski vojni zrakoplov srušio je u utorak ruski zrakoplov u blizini tursko-sirijske granice.

Obama i Hollande: Smiriti napetosti i spriječiti eskalaciju

Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande u utorak su pozvali Moskvu i Ankaru da smanje napetosti nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor.

Obama je, odgovarajući na pitanje o turskom obaranju ruskog aviona,rekao kako “Turska ima pravo braniti svoju teritoriju i zračni prostor” te najavio kako će o svemu razgovarati sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Sada je važno da Moskva i Ankara razgovaraju. Mislim da imamo problem sa ruskim operacijama jer rade vrlo blizu turske granice u Siriji. Ako Rusija usmjeri svoju energiju prema ISIL-u, greške će biti manje moguće”, ocijenio je Obama nakon susreta sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Washingtonu.

“Rusija je dobrodošla u borbi protiv ISIL-a, no Rusi su fokusirani više na pomaganje Assadu nego na borbu protiv ISIL-a. Dok se ne dogodi da Rusi okrenu svoju pažnju ISIL-u, teško će biti surađivati s Moskvom”, dodao je.

“Moramo spriječiti eskalaciju. Bilo bi jako štetno da stanje eskalira”, pridružio se Hollande.

Izvor: Al Jazeera i agencije