Putin pozvao na poštovanje suvereniteta Sjeverne Koreje

Pronalazak rješenja za Sjevernu Koreju je od ključne važnosti, posebno kada je situacija na ivici rata, poručio je Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da je za Moskvu važno pronaći rješenje za nuklearne tenzije sa Sjevernom Korejom, kao i da u sklopu tog rješenja treba jamčiti suverenitet te zemlje.

Prema njegovim riječima, koje prenose ruski mediji, “potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje treba uključiti i garancije za njezin suverenitet”.

“Ako se ne ponašate agresivno i ako ne saterate Sjevernu Koreju u kut, rezultati koji su nam potrebni bit će postignuti brže nego što mislite – i po manju cijenu”, rekao je Putin.

Naveo je i kako je “pronalazak rješenja od ključne važnosti, posebno kada je situacija na ivici rata”.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je susret sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom planiran za 12. lipnja u Singapuru, navodeći kao razlog “strahovit gnjev i otvoreno neprijateljstvo” koji ovih dana dolazi iz Sjeverne Koreje.

Kasnije je ipak ostavio mogućnost novog sastanka, rekavši da čeka hoće li Kim ponovno pokrenuti “konstruktivni dijalog”.

Spreman na iscrpan dijalog sa SAD-om

I Putin je govorio o odnosima s Washingtonom, poručivši da je Moskva spremna na “iscrpan dijalog” sa SAD-om. Uputiio je i kritike sankcijama Zapada, ocijenivši ih kao “kaotične”.

“Svakako ne možemo biti zadovoljni nivoom i prirodom rusko-američkih odnosa. Mnogi problemi se pojavljuju, ali smo spremni za iscrpan dijalog”, naveo je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, a prenosi Tass.

Ukazao je da Rusija ima neslaganja sa SAD-om, ali i naveo da su pozicije dvije zemlje slične u nekim pitanjima. Kao primjer istaknuo je zabrinutost Moskve i Washingtona za moguću utrku u naoružanju.

“Ti koraci o kojima sada govorimo, a povezani sa Sjevernom Korejom i Iranom, svakako nas ne zbližavaju, ali su oni i razlog za razgovor o tim pitanjima”, dodao je šef ruske države.

Izvor: Agencije