Putin pravdao rusku aneksiju Krima

Iako ruski predsjednik tečno govori njemački, intervju je skoro u cjelini dao na ruskom jeziku (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu za njemačku televiziju ARD da je ubijeđen da postoji način da se riješi kriza u Ukrajini, ali i da je zabrinut zbog prijetnji o etničkom čišćenju.

U 30-minutnom intervjuu , Putin je pravdao rusku aneksiju Krima, ali i apelovao na srca i osjećanja njemačkih gledalaca, rekavši da odnosi Rusije i Njemačke nikada nisu bili bolji i istakao da bi bila sramota to odbaciti, prenio je Reuters.

Putin smatra da Ukrajina ima svijetlu budućnost

“Da li je moguće rješenje za tu situaciju. Jeste, ubijeđen sam da ono postoji”, rekao je Putin i optužio  ukrajinsku vladu za upotrebu sile, a ne dijaloga, protiv suparnika na istoku zemlje.

“Reći ću otvoreno, veoma smo zabrinuti što bi moglo da dođe do etničkog čišćenja. Plašimo se okretanja prema neonacizmu. Ima ljudi sa kukastim krstovima na rukavima koji idu unaokolo i oružanih snaga sa SS simbolima na šljemovima. Zbog toga strahujemo da postoji okret u tom pravcu. To bi bila katastrofa za narod u Ukrajini”, dodao je Putin.

Iako ruski predsjednik tečno govori njemački, intervju je skoro u cjelini dao na ruskom jeziku.

Putin smatra da Ukrajina ima svijetlu budućnost, ali isto tako misli da treba napraviti okvirni plan tako da bi se sve manjine tamo osjećale kao kod kuće.

“To je veliki narod sa velikim ljudima. Međutim, nedostaje samo razumijevanje da bi bili uspješni, stabilni i prosperitetni, svako ima potrebu da se osjeća kao da je kod svoje kuće, bez obzira koji jezik govori, da li mađarski, ruski, ukrajinski ili poljski”, naveo je Putin.

Odnosi dviju zemalja

On smatra da je aneksija Krima bila legitimna prema međunarodnim zakonima, jer su i regionalni parlament i građani glasali za to na izborima.

Putin je rekao da su ruski vojnici angažovani kako bi spriječili krvoproliće i da je bio iznenađen reakcijom Zapada.

On je također istakao da Rusija nije narušila međunarodni zakon ni na koji način, te da on i njemačka kancelarka Angela Merkel rade na smirivanju situacije u Ukrajini.

“To je u našem interesu…i mi radimo na traženju zajedničkog rješenja i zajedničkog političkog okvira. Spremni smo za to, ali će to uroditi plodom ako se radi zajedno”, kazao je.

Putin je pohvalio njemačko-ruske odnose te istakao da se iz grešaka uči i u poslu i u privatnom životu.

“Ukoliko posmatrate atmosferu između Rusije i Njemačke u poslednjih 10 ili 15 godina, ja ne znam da li je ikada ranije postojao tako dobar period. Mislim da nije. Smatram da je to veoma dobra osnova za unapređivanje ne samo bilateralnih odnosa, već i odnosa između Rusije i Evropske unije, pa i više od toga, za globalne odnose. Bila bi sramota da izgubimo sve to”, zaključio je Putin.

Izvor: Agencije