Putin predao ruski pasoš glumcu Stevenu Seagalu

Seagal je već u januaru dobio državljanstvo Srbije (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u Kremlju uručio ruski pasoš američkom glumcu Stevenu Seagalu i rekao da se nada da je to znak normalizacije odnosa između Moskve i Washingtona.

Putin je čestitao i rukovao se s bivšom holivudskom zvijezdom, koji je početkom novembra dobio rusko državljanstvo.

Prema saopćenju Kremlja, dvojica muškaraca su dosta dugo razgovarali o želji Seagala da dobije rusko državljanstvo, a složili su se da se radi o potpuno depolitiziranom činu.

Putin je rekao da se nada da će dodavanje Seagala na popis zapadnih slavnih osoba koje su nedavno dobile rusko državljanstvo biti doživljeno kao znak postupne normalizacije odnosa između dvije zemlje.

Seagal je zahvalio ruskom predsjedniku na toj “velikoj časti”.

Seagalu i državljanstvo Srbije

Stručnjak za aikido, Seagal se posljednjih godina više puta sastao s ljubiteljem juda Vladimirom Putinon. On redovno dolazi u Moskvu i 2014. je branio rusko pripojenje Krima.

Seagal je već u januaru dobio državljanstvo Srbije. Rusko državljanstvo je prije njega u januaru 2013. dobio francuski glumac Gerard Depardieu.

Bivši svjetski prvak u boksu Roy Jones Jr i prvak mješovitih borilačkih vještina (MMA) Jeff Monson, obojica Amerikanci, također su dobili rusko državljanstvo. 

Izvor: Agencije