Oglasi

Putin protiv stranog uplitanja i plaćenika

Ruski predsjednik istakao da je politički dijalog moguć samo sa silama koje razgovaraju na civiliziran način.

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u srijedu svoje tradicionalno godišnje obraćanje Parlamentu, koje je posvetio uglavnom domaćim temama, ali i naglasio kako ne pristaje na pokušaje stranog uplitanja u unutrašnju politiku zemlje.

Ruski predsjednik dočekan je u Kremlju fanfarama i stojeći. Od 2000. godine, od kada je na vlasti kao predsjednik ili premijer, Putin je koristio ovakva godišnja obraćanja, a posljednji govor je održan tri dana uoči protesta opozicije u Moskvi.

Još prošle godine, prvi čovjek Rusije optužio je SjedinjeneAmeričke  Države za ohrabrivanje opozicionih demonstracija, tvrdeći da strane vlade daju novac kako bi utjecale na izbore.

Zato će Rusija slijediti sopstveni pogled na demokratiju i odbaciti sve standarde koje dolaze spolja, istakao je Putin.

Zabrinutost zbog stope mortaliteta

"Direktna ili indirektna strana uplitanja u naše unutrašnje političke procese su neprihvatljiva. Pojedinci koji dobijaju novac izvana za svoje političke aktivnosti, te stoga služe stranim nacionalnim interesima, ne mogu biti političari u Ruskoj Federaciji", rekao je ruski predsjednik.

Ruska opozicija, koja se snažno protivi Putinu, nije dobila dozvolu za održavanje protesta. No, njene vođe pozvale su pristalice da se suprotstave zabrani i da se, ipak, okupe u centru Moskve.

"Civiliziran dijalog moguć je samo s onim političkim silama koje predlažu, argumentiraju i formuliraju svoje zahtjeve na civiliziran način i drže ih se u zakonskim okvirima. Promjene i modernizacija političkog sistema su prirodni, čak i potrebni. Ipak, platiti žeđ za promjenama, uništavanjem naše zemlje, je neprihvatljivo", zaključio je Putin.

Predsjednik Rusije obećao je uložiti više napora za jačanje ruske ekonomije i vojske. Govoreći o demografskoj situaciji u zemlji, Putin je izrazio zabrinutost zbog velike stope smrtnosti u zemlji, posebno među muškarcima, koja bi mogla imati katastrofalne posljedice za rusku privredu.

Izvor: Agencije