Putin: Rusija će morati da odgovori na sankcije SAD-a

Vladimir Putin je rekao da je na 'američkom narodu' da ocijeni rad Donalda Trumpa (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će eventualno usvajanje novih antiruskih sankcija SAD-a predstavljati očigledan pokušaj Washingtona da koristi svoje geopolitičke prednosti u borbi za konkurentnost, na šta će Rusija morati da odgovori.

“Ako je to zaista slučaj [odobravanje sankcija], to izaziva duboko žaljenje, zato što takve akcije impliciraju otežavajuće okolnosti i naročiti cinizam”, rekao je on na konferenciji za novinare s finskim predsjednikom Sauli Niinistom.

To je, kako je istakao, očigledan pokušaj da se iskoristi geopolitičke prednosti u konkurentnosti ekonomskih interesa na štetu saveznika, prenosi agencija Tass.

‘Izbor Trumpa nije naša stvar’

On je rekao da će Rusija odgovoriti na sankcije kad budu vidjeli konačnu verziju zakona, o čemu trenutno raspravlja Senat.

“Mi se ponašamo veoma oprezno i strpljivo, ali u nekom trenutku ćemo morati odgovoriti. Nemoguće je beskrajno tolerirati drskost prema našoj zemlji”, istakao je Putin.

On je rekao da je na “američkom narodu” da ocijeni rad predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Što se tiče izbora predsjednika Trumpa, to nije naša stvar i mi nismo ti koji trebamo ocijeniti rad Trumpa na njegovoj visokoj funkciji. To je na američkom narodu”, kazao je Putin.

Izvor: Agencije