Putin: Rusija razvija novo moćno oružje

Vojni zvaničnici kažu da Rusija razvija nove bojeve glave za balističke rakete (AP)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u petak izjavio da njegova zemlja radi na razvijanju novog oružja kako bi se osigurao strateški balans.

Govoreći pred vojnim liderima i proizvođačima oružja u Sočiju, on je naglasio da Rusija, kao i druge nacije, radi na najvišem nivou razvoja tehnologija oružja, uključujući i lasersko, hipersonično i robotsko oružje.

“Uradit ćemo sve što je potrebno da osiguramo stratešku stabilnost. Strateški balans, koji se formirao u 1940-im I 1950-im, omogućio je svijetu da izbjegne velike vojne konflikte. Naša obaveza je da neutraliziramo sve vojne prijetnje Rusiji”, kazao je Putin, prenosi Washington Post.

Nove bojeve glave

Putin nije spomenuo konkretne programe naoružanja, ali vojni zvaničnici su rekli da Rusija razvija nove bojeve glave za svoje balističke rakete, koje bi bile u stanju oštrim manevrom na putu do cilja izbjeći neprijateljsku odbranu.

Kremlj je nastavio sveobuhvatnu modernizaciju vojne industrije čak i kada je ruska ekonomija ušla u recesiju.

Predstavnički dom američkog Kongresa apsolutnom većinom je nedavno usvojio zakon o jačanju sankcija saveznicima sirijske Vlade, uključujući Rusiju i Iran.

NATO je stavio 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti zbog tenzija između Rusije i baltičkih zemalja.

Izvor: Agencije